[9N] Niedziałające podgrzewane fotele

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
radosny
Newbie
Newbie

[9N] Niedziałające podgrzewane fotele

Post autor: radosny »

Witam,
jest to mój pierwszy post na forum także Witam grono klubowiczów :-D
Samochód kupiłem miesiąc temu także dopiero zaczynam przygodę.

Pytanie:

- Mam podgrzewane przednie fotele jednak nie działają. Przyciski od regulacji podświetlają się, bezpieczniki sprawdzone. Od czego zacząć poszukiwania ?

Zapytam przy okazji o kabelki do komunikacji.
Mam zwykły elm327 łączę się bez problemu z polówką (vag com 311, vcds lite) jednak nie mogłem połączyć się z silnikiem (na dniach jeszcze sprawdzę sposób z baud rate 9600..).
Mam jeszcze kabelek klon vcds-a chińskiego. Tym jeszcze nie podłączałem ponieważ nie mogę go znaleźć :evil:
Powiedzcie mi czy takim chińskim klonem zrobię coś więcej niż elm327 ?
Zrobię bez problemu kodowanie kluczyków tzn transpondera ?
Pozdrawiam
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""radosny""]Od czego zacząć poszukiwania ?[/quote]
Na początek sprawdzić wtyczki pod fotelami bo potrafią się wyczepić lub uszkodzić, następnie przełącznik uruchamiający czy jest sprawny (podświetlenie o tym nie świadczy), następnie jeśli jest sprawny to sprawdzamy przekaźnik, jeśli i ten jest sprawny to zostaje sprawdzenie wiązki oraz mat w fotelach.
Potrzebna do tego będzie podstawowa wiedza o elektryce, multimetr oraz wiedza który przekaźnik odpowiada za "grzane dupki".
Awatar użytkownika
BadBoyKamil
Newbie
Newbie

Post autor: BadBoyKamil »

Witam,
Mam taki sam problem, a moje pytanie to jakie przekazniki sa odpowiedzialne za grzanie foteli?
Awatar użytkownika
BadBoyKamil
Newbie
Newbie

Post autor: BadBoyKamil »

Witam,
Widzę ze nikt nie odpisuje na pytanie, wiec poszperałem troche sam w autku orginalna instalacja podgrzewanych foteli nie ma przekazników tylko moduły sterujące pod siedzeniami dla polo 9N nr katalogowy to 6Q0 959 772 a cena nowego to około 130zł za sztuke.
f
franc

Post autor: franc »

[quote=""BadBoyKamil""]Witam,
Widzę ze nikt nie odpisuje na pytanie, wiec poszperałem troche sam w autku orginalna instalacja podgrzewanych foteli nie ma przekazników tylko moduły sterujące pod siedzeniami dla polo 9N nr katalogowy to 6Q0 959 772 a cena nowego to około 130zł za sztuke.[/quote]
Wypinasz kostkę pod siedzeniem sprawdzasz miernikiem albo żaróweczką na 12V czy do kostki dochodzi napięcie i to wszystko ,
jeśli napięcie dochodzi sprawdzasz ciągłość obwodu maty grzejnej a jesli napiecie nie dochodzi to szukasz dlaczego .
D
Dabesss
Newbie
Newbie

Post autor: Dabesss »

Witajcie,
U mnie jest ten sam problem - nie podgrzewa foteli.
Prośba powiedzcie, który bezpiecznik odpowiada za podgrzewanie foteli.
Z góry dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”