[6N2] 1.4 16V 101KM AUB LA7W - gaśnie w czasie jady, nie odpala

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] 1.4 16V 101KM AUB LA7W - gaśnie w czasie jady, nie odpala

Post autor: maverh »

Witajcie Forumowicze!

Auto w moich rekach od 2012 roku.

Obrazek

Od jakiegoś czasu mam małe kłopoty z moim Polo 6N2 1.4 16V 101KM AUB.

Potrafi zgasnąć w czasie jady, wcześniej pojawiały się małe symptomy usterki jak przerywanie na 1-2 sek ale później jechało dalej i nic.

Aktualnie- sytuacja z wczoraj:
Pojechałem gdzieś, auto stało ok 1,5h, nie odpaliła. Zostawiłem auto, wróciłem wieczorem z myślą, że wezmę auto na linkę, odpaliła na strzała i wróciła sama.

Wcześniej:
pojechałem w jedną stronę, auto postało, dojechałem do skrzyżowania, 1-2-3 i ok 3,5-4 tys obr, zgasła, zepchnąłem na bok, nie odpalała. Podczas kręcenia było czuć paliwo więc pompa paliwa działa. Zaciągnąłem pod dom, wyjąłem aku i podładowałem, po założeniu aku pali na strzała.
Takich sytuacji miałem już kilka.

Nieco wcześniej podpiąłem się testerem diagnostycznym, brak błędów, Live Data co ciekawe wskazała temp chłodziwa -40, idąc tym tropem wymieniłem czujnik temperatury, bo myślałem, że ECU dostając zły odczyt temperatury dostarcza za dużo paliwa i przelewa, stąd gaśnie i nie pali.

Kolega podpinał się kompem BOSCHA, wykazało jedynie błąd, że sterownik silnika jest zablokowany, błąd usunięto, nie powrócił.

Wiem, że pompa paliwa działa, ale na wszelki W wymienię wkład pompy, kupiłem tez czujnik położenia wału, ale nie wiem czy mam słuszność.

Może Wy macie podobne doświadczenie, to podzielcie się i uda się wspólnymi siłami wyjść z usterki.

Pozdrówka!
Ostatnio zmieniony 07 paź 2019, 15:19 przez maverh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Sprawdzałeś tylko błędy silnika czy też inne?
Immobilizer i inne związane z elektryką.
Gdy nie chce odpalić ale rozrusznik kręci ?
Zainwestuj w taki przyrząd : https://allegro.pl/listing?string=vag%2 ... t-1-5-0730 i tym więcej sprawdzisz niż kombinowanie z różnymi programami.
Ja mam i jestem z tego zadowolony. Mieści się w schowku  :) i jest ,,pod ręką,, .
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Jaco- pisze: Sprawdzałeś tylko błędy silnika czy też inne?
Immobilizer i inne związane z elektryką.
Gdy nie chce odpalić ale rozrusznik kręci ?
Zainwestuj w taki przyrząd : https://allegro.pl/listing?string=vag%2 ... t-1-5-0730 i tym więcej sprawdzisz niż kombinowanie z różnymi programami.
Ja mam i jestem z tego zadowolony. Mieści się w schowku  :) i jest ,,pod ręką,, .
Sprawdzane wszelkie błędy, nie tylko silnika. Immo nie powoduje żadnego błędu, poza tym z tego co wiem jak siada IMMO to na zegarach miga kontrolka kluczyka.
Rozrusznik kręci, czuć nie spalone paliwo, brak zapłonu.
Podpinany był Bosch KTS 350 i nie było błędów poza zablokowanym sterownikiem silnika. Błąd usunięty.
Mam taki tester diagnostyczny za całe 115 zł, ale jak dla mnie to jest za słabe. Robiłem LiveDate i jak kręciłem rozrusznikiem pokazał mi 8546 RPM :D gdzie w Polo masz max 850 :D mówi samo za siebie.

ale skupmy się na usterce.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2019, 18:01 przez maverh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

A jak już nie chce odpalić to czy kręcąc rozrusznikiem wskazówka od obrotów reaguje ? Jeśli tak to czujnik położenia wału jest dobry.
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Wskazówka obrotów budzi się dopiero po odpaleniu silnika, nigdy nie widziałem żeby wstawała przy odpalaniu.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

maverh pisze: Wskazówka obrotów budzi się dopiero po odpaleniu silnika, nigdy nie widziałem żeby wstawała przy odpalaniu.
Odepnij cewkę i kręć rozrusznikiem. Zobaczysz że się rusza. To oznacza że czujnik wału jest sprawny.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Miałem coś podobnego gdy uwaliła mi się sonda, silnik zalewało. Zero błędów. dopiero po wymianie sondy na sprawną wszystko wróciło do normy.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Ktora?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Akurat ta za katem ale która by ci się nie uwaliła to może powodować problemy.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Problem rozwiązany!

Po wymianie czujnika położenia wału korbowego problem nie ustawał. Wciąż po przejechaniu krótkiego dystansu auto miało problemy z odpalaniem, gasło w czasie jady i nie odpalało.

Po dedukcji z zaprzyjaźnionym mechanikiem podjąłem decyzję o wymianie cewki zapłonowej.
Tak wiem, przy problemie z cewką pojawiałby się przynajmniej błąd wypadania zapłonu ale...
Okazało się, że problem nie tkwił w cewce, a w... MODULE ZAPŁONOWYM pod cewką.

Po wymianie cewki dolegliwości ustały. Autko pali na strzała niezależnie od tego jaki dystans przejadę, na zimnym i ciepłym.

Jeżdżę już drugi tydzień i nie dzieje się zupełnie nic :)

Rozwiązanie zamieszczam dla forumowiczów, którzy w przyszłości mogą mieć podobny problem :)

Temat uważam za zamknięty :)

Pozdrawiam! :)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2019, 15:25 przez maverh, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”