Moderator: Global Moderator
A ile masz kluczyków do swojego auta ? Jeśli masz dwa lub trzy sprawdź na każdym czy odpali. Ja mam dwa z grotem metalowym i jeden z plastikowym. Wszystkie obecnie trzy działają idealnie.slukas pisze: Podłączając pod komputer teoretycznie wykazało problem z immobilizerem, czy faktycznie może to być to? I czy ewentualne wyłączenie Immo w ECU może rozwiązać problem?
EGR raczej tu nie będzie miał znaczenia . Jaki błąd miałeś z EGR ? Kupiłeś nowy czy używany?slukas pisze: Tak, właśnie najczęściej zdarzają się takie sytuacje na ciepłym silniku, po przejechaniu już kilku km. Potrafi też oczywiście takie akcje zrobić na zimnym, ale jakoś rzadziej. Aku ładuje prostownikiem raz na miesiąc około. Zawsze wskazuje że prawie naładowany. Dzisiaj wieczorem podjadę zobaczyć napięcia i dam znać.
Przed zimą wymieniłem też układ EGR, bo komputer wykazywał problemy z nim. Niestety wymiana EGR nie pomogła, może to też mieć coś do rzeczy?
Ja również swego czasu czyściłem ale uszczelki nie było. Był czarny sylikon więc i ja na taki złożyłem.slukas pisze: Odkąd jeżdżę z miernikiem napięcia auto jak na złość już mi odpala za każdy raz poprawnie..
Parę dni temu wymieniłem olej z 10w40 (valvoline) na 5w30 (valvoline). Podczas wymiany sprawdziliśmy jeszcze stan przepustnicy, która jak się okazało była dosyć mocno usyfiona olejem - przeczyściliśmy i aktualnie śmiga auto lepiej, nawet da się utrzymać na stałych obrotach gazując (co wcześniej było niemożliwe). Pytanie jednak brzmi - czy w przepustnicy powinna znaleźć się uszczelka?
![]()