[6N2] Maty grzewcze w lusterkach zewnętrznych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Majsterkowicz
Newbie
Newbie

[6N2] Maty grzewcze w lusterkach zewnętrznych

Post autor: Majsterkowicz »

Witam wszystkich,

Dużymi krokami zbliża się jesień, a z nią niższe temperatury i deszczowa aura. Grzane lusterka to niemal 'must-have' w tym okresie, więc o tym będzie mój temat (zapytanie). Sprawa dotyczy głównie samych mat grzewczych, a dokładnie ich rezystancji.

Pierwotnie myślałem, że się spaliły, gdyż napięcie dochodziło do nich prawidłowo, a grzać nie chciały. Dziś sprawdziłem napięcie na zaciskach, było około 11V, więc ok. Chcąc sprawdzić rezystancję na zaciskach, miernik zaczął nieco wariować. Okazało się, że styki były mocno zaśniedziałe. Po wyczyszczeniu pomiar już był możliwy.
Rezultaty są następujące:
- Lewa mata ma rezystancję 280 Ohm,
- Prawa mata ma rezystancję 680 Ohm.

Co daje odpowiednio:
- moc grzewcza na lewej macie: 0,5 W,
- moc grzewcza na prawej macie: 0,2 W.

Czy ktoś z was orientuje się lub ewentualnie może zmierzyć u siebie jaka powinna być rezystancja obydwu cewek? Ważne, aby przy pomiarze odpiąć przynajmniej jeden przewód, aby nie mierzyć rezystancji całego układu (dwie maty + tylna szyba).

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi ;)
M
Majsterkowicz
Newbie
Newbie

Post autor: Majsterkowicz »

Dla przyszłych, poszukujących informacji...

Zakupiłem nowe wkłady do lusterek z matami grzewczymi do obu lusterek:
Lewe: https://thomasss.pl/wklad-lusterka-e0-t ... 6kv-2.html
Prawe: https://thomasss.pl/wklad-lusterka-e0-t ... o-iii.html

Po sprawdzeniu rezystancji obydwu lusterek wyniki są następujące:
Lewe: 23 Ohm, 6,23 W (przy 12V)
Prawe: 15 Ohm, 9,6 W (przy 12V).

Zrobiłem też dodatkowy test rozmrażania lusterek. Obydwa wkłady umieściłem w zamrażarce na około 20-30 minut. Następnie po wyjęciu podłączyłem do zasilacza stabilizowanego, napięcie ustawiłem na 12V. Lusterko lewe zaczęło się rozmrażać po około 1 minucie, a po 2 nie można było zaparować powierzchni lustra oddechem z ust. Prawe lusterko osiągnęło lepsze wyniki o około 30s.

To tyle w temacie ;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”