Po wymianie zamka przy otwieraniu drzwi kluczykiem opuszczają się szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wisior23
Raczkujący
Raczkujący

Po wymianie zamka przy otwieraniu drzwi kluczykiem opuszczają się szyby

Post autor: wisior23 »

cześć, jakiś czas temu wymieniłem zamek wewnętrzny od strony kierowcy, ponieważ między innymi nie działał brzęczyk przy zostawionych włączonych światłach i czasami nie chciały otwierać/zamykać się drzwi. Problemy ustąpiły ale pojawił się nowy. Przy otwieraniu drzwi z kluczyka, przed wymianą było trzeba przytrzymać kluczyk z 2-3 sekundy zanim przednie szyby opuszczą się. Po wymianie praktycznie za każdym razem szyby przednie opuszczają się na sam dół. Piloty obecnie mam niesprawne, więc nie wiem jak zachowałyby się przy otwieraniu z pilota.  W module komfortu brak błędów. Proszę o pomoc.

Edit: Dodam, że opuszczanie i podnoszenie szyb z wewnątrz samochodu przyciskami działa poprawnie. Udało uratować się pilot. Z pilota szyby nie otwierają się. Może na zamku przestawia się jakąś zworkę, która odpowiada za czas przytrzymania kluczyka podczas otwierania? Możliwe, aby czas ten z 3 sek zmienił się na mniej niż 1 sek i dlatego szyby opuszczają się przy otwieraniu?

Edit_2: Trzeba zastanowić się nad całkowitym wyłączeniem opuszczania szyb przy otwieraniu drzwi z kluczyka. Znalazłem następujący sposób używając vag-com'a. Wybieramy moduł nr 9 cent. elect -> coding ->long coding helper -> byte 7 -> odznaczyć bit 0 (comfort opening power windows via door lock active) -> transfer coding ->do it!
Czy ktoś może potwierdzić, że ten sposób działa? Osobiście zweryfikuję za 2 tygodnie.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2018, 10:03 przez wisior23, łącznie zmieniany 1 raz.
B
BarMoto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BarMoto »

siema.
przenieś się na vw club polska bo tu hula wiatr i nikogo nie ma. bida z nędzą.
w
wlodeks57
Newbie
Newbie

Post autor: wlodeks57 »

Witam
Uszkodzony prawdopodobnie zamek (mechanicznie), czy jak otwierasz od strony pasażera to też taki efekt?. Można to łatwo sprawdzić , po otworzeniu auta kluczykiem jak zaczną Ci się opuszczać szyby przekręć kluczyk na chwilę w drugą stronę (jakbyś chciał zamknąć) szyby powinny stanąć.
w
wisior23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wisior23 »

Masz rację. Jest to mechaniczna usterka zamka, którego zamontowałem. Jednak nie warto kupować zamienników :( szczerze mówiąc też szkoda czasu i pieniędzy na kupowanie nowych. Jak cofnę kluczyk do zamykania to szyba zatrzymuje się. Jeżeli kluczykiem otwieram drzwi i przekręcę go o około 45 stopni a nie do końca 90 stopni, wtedy szyby opuszczają się raz na 50 otwarć - to co zauważyłem. Musiałem, również wymienić zamek wewnętrzny od strony pasażera. I również po montażu zamiennika za 100 zł efekt jest taki sam, jak od strony kierowcy. Stwierdzam, że w przypadku zamków przednich nie warto było kupować zamienników tylko coś oryginalnego. Problem ominąłem poprzez założenie nowego centralnego z dwoma pilotami. Koszt 220 zł. W przypadku pilotów wszystko działa ok. Dzięki za zainteresowanie tematem.
c
cinek28
Newbie
Newbie

Post autor: cinek28 »

Dzień dobry,jestem tu nowy i piszę ponieważ tez mam problem z zamkiem drzwi kierowcy. Poleci ktoś jaki zamek i gdzie kupić w rozsądnej cenie ? Moje autko to polo 9n3 2007 rok.
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzesiek80 »

Najlepiej kup gdzieś w okolicy używany zamek z rozbiórki ale oryginalny. Często w takich miejscach też jest gwarancja rozruchowa i można taki zamek sprawdzić.
c
cinek28
Newbie
Newbie

Post autor: cinek28 »

Szukać polo 9n3 czy może być starszy model 9n który łatwiej trafić na szrocie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”