[6R] 1.6 TDI DPF (75kW) Problem Airbag

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cristiano957
Newbie
Newbie

[6R] 1.6 TDI DPF (75kW) Problem Airbag

Post autor: cristiano957 »

Witam

Mam problem z kontrolką Airbag. Mianowicie strzeliła mi linka od podnoszenia szyby, zdemontowałem tapicerkę drzwi żeby sprawdzić co tam mogło się wydarzyć, po odpięciu całej elektroniki drzwi (lewe kierowca) i złożeniu wszystkiego z powrotem wyskoczył mi błąd poduszki powietrznej. Zauważyłem to dopiero następnego dnia. I teraz pytanie, czy odpięcie całej elektroniki drzwi spowodowało zapalenie się owej kontrolki czy może przyczyna jest całkowicie niezależna i  błąd nie wynika
z mojej ingerencji? W drzwiach z tego co mi wiadomo nie mam poduszki powietrznej (jedynie w fotelu, deska rozdzielcza od strony pasażera i kierownicy), złącza pod fotelem kierowcy sprawdzałem nic nie jest uszkodzone ani odpięte. Doradzono mi odpięcie ujemnej klemy akumulatora na 15 minut niestety nic nie pomogło.

Z pozdrowieniami!
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Zapewne rozbierając siadałeś na siedzeniu w różnych pozycjach lub przesuwałeś fotel. Ja bym sprawdził wtyczkę pod fotelem skoro piszesz że masz poduchę w fotelu. Oczywiście zanim to zrobisz odłącz klemę + . Popraw wtyczkę i załóż klemę. Jeśli nadal będzie się świecić musisz podpiąć pod kompa i skasować błąd.
c
cristiano957
Newbie
Newbie

Witam.

Klemę dodatnią? Nie przypadkiem ujemną? Czy nawet jeżeli miałbym tą poduszkę w drzwiach została by na krótko odłączona i na powrót podłączona błąd zniknie samoczynnie czy tylko i wyłącznie po skasowaniu go komputerem?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Ja zawsze odpinam + . Jeśli nadal będzie się świecić po sprawdzeniu wtyczki to tylko za pomocą interfejsu możesz zobaczyć dlaczego się świeci i ewentualnie skasować ten błąd. 
c
cristiano957
Newbie
Newbie

A więc rada dla wszystkich pokoleń. Zdjęcie tapicerki drzwi wraz z całą elektryka spowoduje błąd czujnika zderzenia który znajduje się właśnie w drzwiach. Komputer automatycznie  wyczyta jego brak nawet jeśli odepniemy go tylko na chwilkę i zablokuje cały system poduszek powietrznych. W autach grupy vag usunięcie tego błędu możliwe jest tylko i wyłącznie komputerem diagnostycznym. Trwa to 2 minuty ale no niestety trzeba ten komputer mieć.
Pozdrawiam
post do zamknięcia
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”