Jako, że sprzedałem swoją 6N2 i nie miałem nigdy doczynienia z Dieslem VW, chciałem zapytać o silnik 1.4 TDI, który występuje w Polo 9N3 i Fox'ach.
Na co zwrócić uwagę oglądając auto z takim silnikiem? Co może niepokoić? Gdzie zajrzeć i na co zwrócić szczególną uwagę?
Przy okazji 9N3 co jeszcze przed 130-180 kkm może stwarzać problemy?
Mam polo 9N 1.4TDI przez 2 lata w silniku zepsuła mi się tylko wiązka elektryczna i powodowała zacinanie pompowtrysku> praca na 2 cylindrach.
Na twoim miejscu sprawdził bym stan poduszek silnika i skrzyni, wycieki z okolic intercoolera (lewy dół komory silnika), pod pokrywą silnika sprawdź też stan misy olejowej, która jest nisko osadzona i czesto zbiera jak jeździsz po polach i lasach. Poza tym silnik turbodoładowany więc sprawdź czy zbiera się, u mnie zaczyna jechać od 1600 obrotów a przy 2000-2200 powinien ciągnąć najbardziej bo ma tam max moment. Nie zraź się że silnik telepie i klekocze, możesz nasłuchiwać metalicznego hałasu>panewki jeżeli przebieg jest bardzo duzy
Też miałem takie coś, kuna zostawiła mi jakieś resztki w silniku i jak odpalałem to coś się tłukło w komorze spalania z okolic alternatora. To pewnie były jakieś paprochy.
Mechanik wymienił mi też łożysko z paskiem klinowym, części wyszły około 100zł więc niewiele. Ta turbina nie powinna paść przy takim przebiegu, moje auto kupiłem jak miało 174 tys przejechałem już ponad 20 i turbina nie daje złych oznak