Nie działa sprężarka klimatyzacji - Polo 9n3

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

M
MrTomus
Newbie
Newbie

Nie działa sprężarka klimatyzacji - Polo 9n3

Post autor: MrTomus »

Witam,
Próbuję wskrzesić w aucie niedziałającą klimatyzację. Zaprowadziłem auto w tamtym roku do pierwszego lepszego serwisu klimy (żadni eksperci), stwierdzili że klima szczelna, uzupełniona ale sprężarka nie startuje i oni się tym nie zajmują. Teraz upały zaczynają przeszkadzać i zanim znów gdzieś zaprowadzę (tym razem do specjalisty) , to próbuję sam. Co wiem? Bezpieczniki całe. Wypiąłem kostkę zasilania przy kompresorze (2-pinowa) - napięcie dochodzi nawet po przekręceniu kluczyka, na zapłonie 10,5 V. Na uruchomionym silniku mam ponad 12 V bez względu czy włącze przycisk AC czy nie. Czy tak powinno być ? Co mogę jeszcze sprawdzić ? Dokładałem napięcie z aku na styki, słyszałem delikatne pyknięcie ale czy to jest to o co chodzi to nie wiem.

Dodam jeszcze że mam nie sprawny czujnik temperatury zewnętrznej ( o ile ma on jakieś znaczenie, bo słyszałem, że nie).  Z góry dziękuję za każdą podpowiedź
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 18:43 przez MrTomus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Twist
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Twist »

Cześć, udało ci się coś zrobić z tą sprężarką?

Mam aktualnie ten sam problem w Polo 9n (2002r). Klima zaczęła słabiej dmuchać i pojechałem do serwisu żeby nabić. Koleś stwierdził po podpięciu maszyny, że gaz jest, tylko sprężarka nie odpala.

Teraz czasem się jej zdarzy, że się uruchomi, jak podciągnę trochę na wysokich obrotach, ale wtedy strasznie hałasuje.
W serwisie wycenił mi to na od 300 zł przy wymianie jakiegoś zaworu do nawet 2 tys.  :'(

Nie mam takiej kasy i szukam rozwiązania czy da się coś z tym zrobić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”