Centralny zamek kierowcy czy pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Centralny zamek kierowcy czy pasażera

Post autor: backdraft »

Po 9N, 2002, 140.000km, czterodrzwiowy.
Mam problem z centralnym zamkiem, który jest na kluczyk, na 4 drzwi +klapa tył i klapka paliwa.
Gdy zamykam przednie drzwi od strony pasażera to zamykają się wszystkie drzwi, ale często bo 80% oprócz kierowcy.
Gdy zamykam przednie drzwi kluczykiem od strony kierowcy to zamykają się wszystkie.
Gdy otwieram od strony kierowcy otwierają się wszystkie drzwi.
Gdy otwieram od strony pasażera, to drzwi od strony kierowcy często się nie otwierają 80%, a bolec zostaje. Jesi bolec zostaje, to nie daje się już zamkiem w przednich drzwiach pasażera otworzyć i trzeba iść dookoła.
Tylne drzwi ok.

Co może być przyczyną, jak byście się za to wzięli?
Kasy w tym miesiącu na mechanika brak, tak wyszło. Próbuję zaoszczędzić chociaż na robociznie.
Dzięki za wszelka pomoc.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Krótko mówiąc nie zawsze otwiera i zamyka drzwi kierowcy przy zamykaniu i otwieraniu samochodu od strony pasażera.
K
Kamil123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil123 »

Ja obstawiałbym zamek w drzwiach kierowcy. Ogólnie w samym zamku jest kilka mikrostyków i któryś może nie łączyć.
b
backdraft
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za odpowiedź, zamek w drzwiach kierowcy jest oryginalny od nowości, tj. od 2002r. Ten od pasażera zmieniałem na oryginalny ok. 6 lat temu. Po Twoim wpisie tak sobie teraz myślę, że gdy zamykam drzwi kierowcy kluczykiem może właśnie kluczyk dociąga mechanicznie ten zamek i zamyka wszystkie drzwi, a gdy wkładam kluczyk i zamykam od strony pasażera to drzwi kierowcy elektronika nie dociąga?
K
Kamil123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil123 »

No tak  mniej więcej to działa, tzn tam gdzie wkładasz kluczyk to zamek jest mechanicznie otwierany,przynajmniej mi się tak zdaje teraz. Nie mam pewności 100%, ale tak myślę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”