[6N2] Problem z samopoziomowaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Arson
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Problem z samopoziomowaniem

Post autor: Arson »

Cześć, w moim 6n2 od zakupu samopoziomowanie nie działało wcale. W końcu postanowiłem ze rozbiorę reflektory i zaglądnę do nich. Okazało się, że pękniete w OBU lampach są tak samo te plastiki w których powinien pracować silnik. Teraz moje pytanie, dostanę gdzieś same te elementy?

Dodam ze nie tylko to jest problemem. Silniczków nigdy nie było słychać, a od momentu mojego grzebania tam jeden zaczął pracować cały czas, w czasie jazdy też. Uruchamia się i chodzi bardzo głośno odrazu po przekręceniu kluczyka, bez przerwy.

Nie wiem jak rozwiązać ten problem i co zrobić z tymi silniczkami, czy może odłączyć ten jeden? I jak sprawdzić czy drugi jest sprawny?

https://www54.zippyshare.com/v/SXlmwv4X/file.html
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, 14:22 przez Arson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Ja dorobiłem sobie te plastikowe uszy z blachy 1mm. Działa do tej pory. Niestety w 6n2 to standardowa przypadłość.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

mocowania silniczków wzmocnione blaszką są dostępne za 28 zł z wysyłką: http://allegro.pl/audi-a3-s3-wv-polo-sprinter-uchwyt-silniczka-x21-i7079378414.html

odnośnie pracy silniczków: 6N2 GTI posiada samopoziomowanie statyczne, oznacza to że reflektory ustawiają się do odpowiedniej pozycji w momencie przekręcenia kluczyka na zapłon. w trakcie jazdy ich pozycja nie jest korygowana na bieżąco. do momentu wymiany mocowań silniczków proponuję odpiąć od nich zasilanie. po wymienianie mocowań wszystko powinno wrócić do normy. oczywiście po tej operacji konieczna jest regulacja reflektorów na stacji diagnostycznej oraz adaptacja sterownika xenonów do nowych wartości.
Awatar użytkownika
Arson
Raczkujący
Raczkujący

O to właśnie mi chodziło, bardzo dziękuje ;)

A czy jest moze gdzieś dostepny ten element? Jest on na boku i służy do regulacji a w jednej lampie jest właśnie pęknięty

Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

jeśli wygląda to u Ciebie tak:
Obrazek Obrazek
to poszukiwany przez Ciebie element znajduje się w tym zestawie (środkowy na zdjęciu): http://allegro.pl/jaguar-x-type-s-type-lampa-zestaw-regulatory-x21-i7079362813.html

zestaw jest od tego samego producenta/sprzedawcy i pasuje z niego także mocowanie silniczka. zbędny jest jedynie element z prawej strony zdjęcia (akurat nie ma zastosowania w 6N2)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, 23:00 przez krzyDOLAR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arson
Raczkujący
Raczkujący

A czy nie można gdzieś indziej dostać tego elementu?
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

a co Ci w tym nie pasuje?
Awatar użytkownika
Arson
Raczkujący
Raczkujący

Cena tego zestawu, a zapytałem sprzedawcy czy można tylko ten element kupić i czekam na odp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”