[9N3] Co to za wiązka przewodów - halogeny?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dolceta
Newbie
Newbie

[9N3] Co to za wiązka przewodów - halogeny?

Post autor: dolceta »

Witam,
Co to za wiązka przewodów zamontowana za prawą kratką od halogenów (strona od kierowcy)? Moje auto nie mam halogenów.
VW Polo z 2007 r.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 lut 2018, 11:20 przez dolceta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bmks1234
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bmks1234 »

To wygląda na czujnik temperatury powietrza na zewnątrz :) i raczej to jest on ;)

Pierwsze lepsze z google (NIE REKLAMA :P )
https://www.e-goldcar.eu/product-pol-11542-VW-Bora-Caddy-III-Fox-Golf-IV-Lupo-Multivan-New-Beetle-cabrio-Polo-Sharan-Touareg-Touran-T5-czujnik-temperatury-zewnetrznej.html
Ostatnio zmieniony 18 lut 2018, 11:27 przez bmks1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dolceta
Newbie
Newbie

To go montowali nawet wtedy gdy nie ma na zegarach wskaźnika temperatury zew.? Moje zegary zwykłe nawet bez MFA.

Czytałem na forum ze VW zakładał nawet okablowanie pod halogeny a ich nie montował. Jak sprawdzić czy mam okablowanie/wiązke doprowadzoną? Czy jest gdzieś schowana...
Awatar użytkownika
bmks1234
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bmks1234 »

Nie wiem jak to VW robił ale w Peugeocie miałem już wiązkę np do przeciwmgielnych sama kostka była już tam gdzie światła być powinny a sama kostka była zaślepiona.
Podłączenie wyglądało na umiejscowieniu mgielnych, podłączeniu kostki i wyłączeniu przez komputer w module komfortu.
Aaa no i manetka do mgielnych.

Niby robią to aby zaoszczędzić pieniądze. Jedna wiązka do wszystkich wersji.
Ale mówię, nie wiem jak to w VW.

A zobacz czy od drugiej strony nie ma takiej samej kostki.
Awatar użytkownika
dolceta
Newbie
Newbie

Z drugiej strony nic nie ma, nie widać żadnej kostki. Taka sama kostka jak w pierwszym poście siedzi w moim również Toranie tylko przed chłodnicą, za środkową kratką. Touran ma halogeny.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

VW robi od lat bodajże 90-tych ubiegłego wieku  wiązki tylko pod daną wersję pojazdu  jeśli nie było halogenów fabrycznie montowanych to przewodów tam nie znajdziesz
bmks1234 pisze: To wygląda na czujnik temperatury powietrza na zewnątrz :) i raczej to jest on ;)

Pierwsze lepsze z google (NIE REKLAMA :P )
https://www.e-goldcar.eu/product-pol-11542-VW-Bora-Caddy-III-Fox-Golf-IV-Lupo-Multivan-New-Beetle-cabrio-Polo-Sharan-Touareg-Touran-T5-czujnik-temperatury-zewnetrznej.html
niestety trzeba zlecić lub samemu uzupełnić instalacje elektryczą
K
Kamil123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kamil123 »

Witam,
Odnośnie tego czujnika to jest to czujnik temperatury zewnetrznej jak napisał bmks1234. Czujnik ten jest nie tylko wykorzystywany w celu wyswietlenia wartosci temperatury na zewnatrz, ale również jest używany przez klimatyzacje(poniżej 5°C się nie wlącza) czy podgrzewane lusterka.
A druga sprawa to nawet w liczniku bez wyświetlania temperatury, można zobaczyć tą temperaturę przez odpowiedni program (np Vcds) w sekcji licznika.
Przewodów do halegenow jak pisali nie znajdziesz,  trzeba je samemu pociągnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”