[6n2] Padł mi akumulator.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[6n2] Padł mi akumulator.

Post autor: Jaco- »

Sam nie wiem jak to się stało ale zostawiłem uchylone tylne drzwi. A że nie byłem w garażu z tydzień czasu żarówka podświetlenia wnętrza dość dokładnie go rozładowała aż do zera. W ogóle nie było na nim napięcia.

Podpiąłem prostownik. Mam automat i od razu zaczął ładować dużym prądem. Zwykle jak na starym akumulatorze było (nie był rozładowany tylko już nie kręcił) również na początku wskazówka była na 5-6 ale po kilku minutach zaczęła spadać.
Tu niestety nic . Cały czas na 6 , prostownik się grzeje. Po dwóch godzinach jak zauważyłem że prostownik się grzeje odłączyłem prostownik aby ostygł. Zmierzyłem napięcie akumulatora i było 11.20V.

Po doczekaniu aby prostownik ostygł znów go podłączyłem. I kolejna godzina i nic się nie zmienia.

Przyniosłem stary akumulator bo pomyślałem że może prostownik jest zepsuty (był pożyczany) ale usterki nie ma. Na starym akumulatorze nie ładowanym z co najmniej pół roku napięcie było ponad 12,29 V. Po podłączeniu go pod prostownik ten spokojnie wskazówką wskoczył na 2 i ładował. Po 15 minutach już pokazywało 13V.

Czyżby mój niespełna 2 roczny akumulator (ma gwarancję do listopada 2018) wyzionął ducha przez żarówkę.

Na elektrodzie przeczytałem aby go wsadzić do auta i odpalić z drugiego . Alternator go naładuje.

Daję parę fotek:

Akumulator mam taki:

Obrazek

Po podłączeniu prostownika po 2 godzinach.

Obrazek

Tu stary akumulator.

Obrazek

Jest szansa jeszcze go reanimować czy iść do sklepu z reklamacją. Jak powiedzieć o usterce.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

Spróbowałbym go jeszcze reanimować jakimś inteligentniejszym prostownikiem , większość mikroprocesorowych ma taką opcję - tym to chyba go tylko ubijesz do końca . Niestety takie głębokie rozładowanie to dla wielu aku samobójstwo chociaż ja kilkakrotnie rozładowałem do stanu zerowego swoją varte , a i tak pochodziła cztery sezony w razie czego można spróbować reklamacji pewno będzie "opad masy czynnej"
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Oddam na gwarancję. Zobaczymy co stwierdzą. Dziś sprawdzę czy odpali z niego. Ma 12,3 V.

EDIT.

Zamontowałem akumulator i odpalił od ,,strzała,, . Sprawdziłem miernikiem ładowanie. Wynik to 14,3V - 14,4 V na wolnych . Jak włączyłem dmuchawę na 2 bieg było 14,2V - 14,3 V.

Zobaczę jak jutro będzie kiedy auto postoi noc i dzień . Oczywiście przejechałem się nim jakieś 15 km.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, 17:41 przez Jaco-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Auto odpaliło bez problemów. Teraz będę obserwował jak to będzie dalej.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

doładuj aku i będzie śmigać rozładowała go żarówka powoli  i nic mu nie będzie żadna masa czynna nie opadła 
savic pisze: Spróbowałbym go jeszcze reanimować jakimś inteligentniejszym prostownikiem , większość mikroprocesorowych ma taką opcję - tym to chyba go tylko ubijesz do końca . Niestety takie głębokie rozładowanie to dla wielu aku samobójstwo chociaż ja kilkakrotnie rozładowałem do stanu zerowego swoją varte , a i tak pochodziła cztery sezony w razie czego można spróbować reklamacji pewno będzie "opad masy czynnej"
jak nie masz pojęcia to nie pisz bzdur kolego
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

bialy0666 pisze: doładuj aku i będzie śmigać
Moim prostownikiem chyba tego nie zrobię bo nie ma regulacji. Może ktoś ze znajomych ma , muszę popytać. Zobaczę jeszcze jak przez kolejne dni będzie odpalać.

Zmierzyłem też pobór prądu według tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=obsE2VnV7rs i u mnie wynik był 0,01 . Jak otworzyłem drzwi kierowcy było już 0,05 (załącza się wówczas pompa , podsufitkę mam wyłączoną ) czyli za duży wynik. 
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Jutro pożyczę prostownik z regulacją od sąsiada. Zobaczę jak będzie to działać.

Dziś bez problemów palił.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

jak  odpala na tym aku to nie musisz go ładować, zmierz napięcie  jak ma kiedy silnik nie pracuje jeśli ma powyżej 12V  to ok
jak masz pobór prądu 0,01 A to dobrrze
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

aku mas 50Ah to prostownik masz dobry do jego ładowania tylko musisz pilnować aby nie gotował elektrolitu jak za długo będziesz go ładował
twój prostownik ma prąd ładowania 6A a  aku 50 Ah powinno się ładować prądem 5 A to nie szkodzi nawet przy ładowaniu prądem 5 A też można zagotować aku tylko trzeba trochę  dłużej ładować wtedy napięcie aku jest jakieś 13, 5V -13,9 V w czasie ładowania , po odłączeniu aku od prostownika zmierz napięcie a potem po 2 godzinach jeśli wynosi 12,6 V lub więcej aku bdb jakieś poniżej 12,2 aku raczej do wymiany zaś 0d 12,2V do 12,5V aku dobre
edit
wszystkie pomiary przy temperaturze otoczenia jakieś 18 *C
nie mierz poniżej + 4*C
Ostatnio zmieniony 25 sty 2018, 21:04 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Napięcie mierzyłem i jest 12,3 po 16 godzinach od ładowania gdy go reanimowałem.

Chcę zobaczyć jak będzie się zachowywać prostownik sąsiada bo mój świrował jak go podłączałem :)
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

bialy0666 pisze: nawet przy ładowaniu prądem 5 A też można zagotować aku tylko trzeba trochę  dłużej ładować
dlatego piszę o mikroprocesorowych - chyba że lubisz sobie siedzieć koło prostownika i nasłuchiwać kiedy puści pierwszy bąbelek żeby go nie zagotować , a do tego głęboko rozładowanego trzeba na początek ładować niewielkim prądem , a nie odrazu 6A
jak masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem "to nie pisz bzdur kolego" reklamowałeś kiedyś baterię w centrze - opad jest u nich podawany nawet wtedy gdy jeszcze nie widzieli aku - pozdro dzieci neo
Ostatnio zmieniony 25 sty 2018, 23:21 przez savic, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Panowie spokojnie proszę.

Jak wspominałem w poprzednim poście miałem prostownik z regulacją.

Gdy wymontowałem aku z auta i jakieś 20 minut postał w domu zmierzyłem mu napięcie. Było 12,9 V. Podłączyłem prostownik z regulacją i oczywiście nastawiłem na jak najmniejszy prąd. Wskaźnik amperomierza zachowywał się normalnie , nie szalał jak w moim prostowniku. Po chwili postanowiłem podłączyć swój prostownik i również nie szalał. Spokojnie wskazówka z 6A spadła na niecałe 3A :

Obrazek

Prostownik się mocno nie nagrzewa, cicho pracuje . Standard.

Na chwilę obecną jak pisze tego posta jest 2A. Minęło prawie 3 godziny od zrobionego zdjęcia .

Pomógł mu alternator w samochodzie.

Zobaczymy jak będzie ,,trzymał,, .
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

savic pisze:
bialy0666 pisze: nawet przy ładowaniu prądem 5 A też można zagotować aku tylko trzeba trochę  dłużej ładować
dlatego piszę o mikroprocesorowych - chyba że lubisz sobie siedzieć koło prostownika i nasłuchiwać kiedy puści pierwszy bąbelek żeby go nie zagotować , a do tego głęboko rozładowanego trzeba na początek ładować niewielkim prądem , a nie odrazu 6A
jak masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem "to nie pisz bzdur kolego" reklamowałeś kiedyś baterię w centrze - opad jest u nich podawany nawet wtedy gdy jeszcze nie widzieli aku - pozdro dzieci neo
a wiesz kolego jak pobiera prąd aku rozładowane a naładowane w połowie?
ładowanie 50Ah to prąd 5A a jak go będziesz ładował mniejszym prądem to go zasiarczysz
parę bąbli aku nie zaszkodzi
masz teraz ful wypas prostownik mikroprocesorowy 
i temu aku nic się nie stało jak pobrał na początku nawet te 6 A ponieważ ładowanie nie powoduje opadu płyty leć nagłe rozładowanie może nawet spowodować skrzywienie płyt i  zwarcie  na jednej lub więcej cel
savic pisze: Spróbowałbym go jeszcze reanimować jakimś inteligentniejszym prostownikiem , większość mikroprocesorowych ma taką opcję - tym to chyba go tylko ubijesz do końca . Niestety takie głębokie rozładowanie to dla wielu aku samobójstwo chociaż ja kilkakrotnie rozładowałem do stanu zerowego swoją varte , a i tak pochodziła cztery sezony w razie czego można spróbować reklamacji pewno będzie "opad masy czynnej"
piszesz o jakiejś reanimacji, samobójstwie  aku rozładowanego żarówką  gdzie prąd rozładowania aku 50Ah i nie uszkadzające go to 0,5 A
kto głupoty pisze i czyta ze zrozumieniem kolego bez urazy oczywiście
przepraszam kolego Jaco- iż odpowiedziałem koledze
edit 31. 01.18
zapomniałem  reklamowałem centrę ale obsługową( z korkami ) wytrzymała 6 zim a w sumie 7 lat w D i Jeszce 3,5 zimy w Pb bo ta się jeszcze nie skończyła
2 x wymiana elektrolitu i odsiarczanie gdy zamiast elektrolitu była wlana woda destylowana
a tak nawiasem mamy coś za coś tzw. bezobsługowe aku  to niklowo wapniowe przeważnie i nigdy nie dorównają starym kwasowym
tak na prawdę aby wiedzieć  w jakim stanie jest aku to tylko wiemy  jaką ma gęstość elektrolit a pomiary aku V A a nawet  pomiar pojemności aku specjalistycznym miernikiem jest tylko przybliżony amen.
to tylko moja sugestia  kolego  savic
;) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, 20:16 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Z akumulatorem wszystko w porządku. Auto odpala bez problemów nawet po tygodniu nieużytkowania.  Oby tak dalej było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”