Prawdopodobnie mam zatarte panewki na wale. Silnik ledwo odpala, piszczy po odpaleniu: https://drive.google.com/open?id=12TzPp ... ibAvO0AQ3a
Nie chcę nawet myśleć już o tym silniku... poczytałem, że jest problem panewkami na wale i luzem osiowym wału,no i z tą pompą oleju. Dodatkowo podlewanie paliwa do oleju przy DPF... ryzyko zatarcia silnika o wiele większe niż w zwykłym 1.9 tdi PD.
Na oleju nie wiem czy zrobiłem nawet z 5tys, 5W30 Valvo Synpower, nie widzę, żeby był rozrzedzony
Sam silnik raczej wejdzie. Po przejrzeniu ETKI na szybko do wymiany łapy silnika i skrzyni. Silnik ATD lub AXR 101KM będzie pasował.
Najbardziej mnie ciekawi sprawa skrzynia/sprzęgło. Czy wejdzie ta co obecnie jest w aucie ? Tu jest zwykłe koło zamachowe a wiadomo w 1.9 był montowany dwumas...
Większość osprzętu powinna pasować jak MAF, czujnik wałka, wału itd... z elektryką i ewentualnie przepinką pinów powinienem sobie poradzić, do tego wymiana komputera na EDC15, ewentualnie zegarów ze starszej wersji bo do tych ciężko się programowo dobrać by wyciągnąć PIN itd. Ewentualnie wywalę immo ze sterownika i zostaną obecne...
Buda jest zdrowa, zadbana, szkoda mi się jej pozbywać...
Wstawienie znowu słupka z 1.4 TDI to kolejne ryzyko, że kiedyś zatrze się silnik... Chyba, że wychodziły jakieś solidniejsze słupki z 1.4 ? ? ?
Z góry dzięki za wskazówki i pomoc w podjęciu decyzji.