Witam, kupiłem alufelgi 7J x 16" ET46 i chciałbym założyć na nie opony 195/55R16. Wiem że fabrycznie na takiej feldze jest zakładana opona 215/45 ale ze względu na nasze polskie drogi chcę mieć wyższy profil. Tylko czy taki układ nie będzie ocierać?
Pozdrawiam
Ja mam fabrycznie opony 215/45 R16 i jeździ się naprawdę dobrze. Ja nie czuję żadnego dyskomfortu a na pewno auto lepiej trzyma się drogi w zakrętach. Osobiście bym nie założył takiej kombinacji jaką podałeś.
Też myślę że różnica w średnicy kół w mojej propozycji nie jest zbyt duża, i dlatego zastanawiam się nad wyższą oponą - większy komfort. Chociaż jak na przekroju 45 nie jest tak źle... to może jednak niżej będzie lepiej?
Jak chcesz, to ma na sprzedaż oryginalne opony od Polo, Bridgestone Turanza ER300 w rozmiarze 215/45/16. Stan opon, bardzo dobry. Bieżnik po 7 mm na każdej oponie.
Osobiście śmigałem na tym zestawie + sportowe zawieszenie ponad rok, z duża ilością km po dziurawym Wrocławiu i jeździło się znośnie. Teraz przesiadłem się na 215/40/17. Jak na Wrocław to zbyt hardkorowo jak dla mnie z 17nastką i profilem 40, ale 45 na 16nastce było przyzwoicie. Zaznaczam, ze mam sportowe, obniżone zawieszenie, które znacząco obniża mi komfort.
Dzięki bardzo, ale jednak chcę trochę wyższą oponę. Zrezygnowałem już z rozmiaru 195/55R16, i poszukam złotego środka czyli 205/50R16. Myślę że to będzie najbliższe moim oczekiwaniom i sprawdzi się we Wrocławiu
Opona 205/50 ma wysokość 103 mm, a opona 215/45 ma wysokość 97 mm. Jest to różnica raptem 6 mm, czyli w zasadzie żadna. Więc jak dla mnie nie ma sensu kombinować z innymi oponami, tylko założyć oponę zalecaną przez producenta.
Dokładnie tak jak napisał Aoox, to żadna różnica, a producent nie wymyślił sobie ot tak opony 215/40 tylko poprzedzone to było badaniami i testami. Opona 205/50R16 nawet nie znajduje się w spisie opon dopuszczonych do Polo R, więc po co kombinować? :niewiem:
ecd słusznie prawisz, w dodatku jak posypie się coś w zawiasie to ASO powie że nie zrobi na gwarancji bo zalożyłeś koła o rozmiarze nie homologowanym przez producenta, ponadto w przypadku szkody ubezpieczyciel powie Ci to samo :blush2:
O tych rzeczach nie pomyślałem, faktycznie może się ktoś przyczepić do tego. Więc żeby uniknąć ewentualnych problemów został mi tylko jeden rozmiar 215/45. Trochę mały wybór ale cóż...
To ja mam jeszcze pytanie bo w następnym sezonie będę musiał wymienić oponki i chce jednocześnie zakupić felgi prawdopodobnie 16.
Już wiemy, że zalecana jest 215/45/16, w których jest mały wybór (przynajmniej na najbardziej znanym serwisie oponiarskim) przez co cena nie jest zbyt atrakcyjna.
Natomiast zmniejszając profil do 215/40/16 znajdziemy już przyzwoite Toyo tires obecnie za 315 zł co daje około 400 zł oszczędności na komplecie opon.
Czy jest zatem jakieś przeciwwskazanie dla tego rozmiaru opon? Mniejszy profil = mniejszy komfort ale czy ta piątka zrobi różnicę?
ja mam zimówki 16x7,5j i 16x8,0 z tyłu na oponach 195/50 i wszystko śmiga jak ta lala - nic nie obciera
215/45 miałem kupiłem letnie 195/45 na 7,5x17 a na zimę 195/50
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG
maskę, zderzak tylni Deep Black,
odgrzewam trochę kotleta, ale po rozkodowaniu VINu wyszło mi że mam mieć ogumienie na 16' 205/55/16 chyba jakiś błąd bo to przecież seryjne ogumienie do golfa ?