[6KV2] VW Polo Classic - podkręcanie mocy 1F.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szpakq19
Newbie
Newbie

[6KV2] VW Polo Classic - podkręcanie mocy 1F.

Post autor: szpakq19 »

Cześć, jak w temacie. Mam 6KV2, silnik 1F, monowtrysk, 75 KM. Zastanawiam się na podkręceniem silnika. Jak to zrobić? Co wymienić? Większa przepustnica? Dolot? Wydech?
Proszę bez pajacowania, nie potrzebuję odpowiedzi typu "nie opłaca się", "nie da się". Same konkrety.
s
szpakq19
Newbie
Newbie

Post autor: szpakq19 »

Dodam jeszcze, że ten samochód to nie żaden szrot. Kupiłem za grosze. Odrestaurowałem, naprawiłem i dziś generalnie nie ma do czego się przyczepić. Silnik wywalony cały, komora czyszczona, wymiana poduch i osprzętu. Remont kompletny silnika. Chodzi jak złoto.
Generalnie bezawaryjna jednostka, odpicowana, pochodzi jeszcze długo mimo 300k nalotu.
Ale 75KM, robi się trochę mało.
Osobiście zwiększyłem dopływ powietrza, przepustnica z 1.8, kolektor wydechowy ori owinięty bandażem.
Da się tu dawkę paliwa podkręcić komputerem? Mam Vag'a ale nie wiem czy jest sens zabawy takiej.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

szpakq19 pisze:Da się tu dawkę paliwa podkręcić komputerem?
A co z dawką powietrza? Na samym paliwie auto nie jedzie.
Jedyna możliwość podniesienia mocy to wymiana silnika, który wyremontowałeś, Za jakieś tam pieniądze możesz włożyć silnik dajmy na to 100-120 KM, albo za te same pieniądze uzyskać w swoim 7-10 KM.

Tak strzelam trochę kwotami, ale tuning silnika wolnossącego jest obrzydliwie drogi i mao efektywny.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”