[6N2] Odma

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Odmę już zamówiłem ale jak dzwoniłem o dostępność facet mnie zaskoczył. Powiedział mi że w moim aucie z silnikiem 1.4 16V występowały tylko odmy z podgrzewaczem a ta jest od silnika 8V .

Skoro numer części jest identyczny to powinna pasować ?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Sprawa się trochę skomplikowała bo jednak nie otrzymałem zamówionej odmy tylko zwrot pieniędzy. Facet cały czas tłumaczył że owa odma jest od silnika 8V . bo w 16V były inne itd.

Z pomocą przyszedł kolega z forum krzyDOLAR u którego zakupiłem odmę i już już dziś otrzymałem.

Montaż zostawiłem na jutro gdyż na chwilę obecną suszy się po płukaniu benzyną.
P
Pszczolkaaa
Newbie
Newbie

Post autor: Pszczolkaaa »

egon920 pisze: Problem zamarzającej odmy, czy korków lodowych w magistrali olejowej to temat powszechny w silnikach polo 1.4 16V. Ja co 2-3 dni uchylam maskę i wykręcam korek oleju, aby silnik stygnąc odparował wodę. Trochę upierdliwe, ale za to skuteczne i bezkosztowe (sprawia, że po korkiem nie ma "musztardy", i odma się tak mocno nie zasyfia). No cóż, takie "uroki" zimy przy mankamentach polo.
Kolego, to się nie sprawdza. Wymieniłem olej na 10w40 od Mobila oraz filtr oleju wraz z wyczysczniem odmy. Odma się zapchałą mimo wszystko po 2 tygodniach i olej wywaliło przez bagnet :(
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Tak się robi jeżdżąc krótkie odcinki (do 10 km), auto garażowane pod tzw. chmurką .

Ja garażuję auto w blaszaku ale mam go oklejonego od wewnątrz styropianem. Na chwilę obecną mając to auto już drugą zimę z odmą nie mam problemów.
P
Pszczolkaaa
Newbie
Newbie

Post autor: Pszczolkaaa »

Codziennie robię odcinki około 9km. Samod zawsze się zagrzewa do 90*. Mimo oczyszczonej odmy i nowego oleju Mobil, po tygodniu olej wywala. Silnik zawsze jest rozgrzany do 90* po zakończonym odcinku.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Pszczolkaaa pisze: Codziennie robię odcinki około 9km. Samod zawsze się zagrzewa do 90*. Mimo oczyszczonej odmy i nowego oleju Mobil, po tygodniu olej wywala. Silnik zawsze jest rozgrzany do 90* po zakończonym odcinku.
A garażujesz gdzie ?
m
miyagi
Newbie
Newbie

Post autor: miyagi »

Witam nie będe zakładał nowego tematu więc spytam tutaj.Posiadam vw polo 6n2 1.4 AUD i mam pytanie odnośnie odmy.Między odmą a silnikiem mam założony trójnik czyli odma jest podgrzewana dobrze rozumuje?? A potrzebuje kupić gumowego węża aby podłączyć od trójnika do silnika, tylko ciężko mi takie coś znaleść, chyba że kupić taki dłuższy przewód którym łączy się odme odrazu z silnikiem i poprostu przyciąć i zrobić z tego węża kolanko i połączyć od trójnika do silnika.Pomoże ktoś??
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

miyagi ta podgrzewana nie wiele ci da. Poczytaj trochę forum. Jeśli porą zimową robisz krótkie odcinki nawet grzałka tego nie zagrzeje. Najlepiej wykręć odmę , to tylko trzy śruby i ją wymyj . Oczyść też rurkę łączącą.
m
miyagi
Newbie
Newbie

Post autor: miyagi »

Dzieki za odpowiedz.Wiem że trzeba oczyścic z tego kiślu tylko chcałem się upewnić że jak jest trójnik to jest podgrzewana i nie moge nigdzie dostać tego kolanka gumowego łączącego trójnik z silnikiem, w ofertach dostępne są tylko przewody łączące bezpośrednio odme z silnikiem.Chyba musze taki przewód kupić i poprostu dociąć na miare.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Ja po niedzieli zabieram się do jej wyczyszczenia przed zimą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”