9n3

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Martin624
Newbie
Newbie

9n3

Post autor: Martin624 »

Witam. Parę miesięcy temu przejąłem od ojca Polo 9n3 z silnikiem 1.4 75 koni, trochę pojeździłem i niestety zaczyna brakować  mi mocy. O ile na pierwszych dwóch biegach jeszcze jakoś przyspiesza to potem jest już słabo. Absolutnie nie spodziewałem się, że to będzie jakaś rakieta pokroju Golfa R, ale mimo wszystko przydałoby mi się więcej mocy chociażby po to aby skrócić czas wyprzedzania innego pojazdu. I tu chciałbym się spytać osób, które siedzą w tym temacie. No więc do rzeczy - rozważam kilka opcji, pierwszą z nich jest swap na 1.8T z Golfa IV, A4 albo s3 I, drugą opcją jest soft turbo/turbo tylko nie wiem czy jest sens to robić w przypadku takiego silniczka? No i ostatni z moich pomysłów to modyfikowanie tego silnika (jakieś ostrzejsze wałki itp) tylko, że to raczej nie przyniesie dużego wzrostu mocy. Co do swapa lub turbo to orientuje się ktoś jaki to mniej więcej byłby koszt? Najbardziej przemawia do mnie pomysł na włożenie 1.8T. Sam przy samochodzie trochę potrafię zrobić, ale jeżeli zdecydowałbym się na grubsze modyfikacje to zleciłbym to ludziom, którzy się tym zajmują na co dzień.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2017, 21:43 przez Martin624, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

w wypadku fabii 6y2 (ta sama płyta podłogowa) swap na 1.8t to koszt blisko 10 tyś zł. Koszt możesz obniżyć robiąc wszystko sam. trochę roboty jest.
silnik to nie wszystko. pamiętaj o mocniejszych hamulcach.
Awatar użytkownika
Martin624
Newbie
Newbie

Post autor: Martin624 »

A czy swap na 2.3 v5 z Toledo lub Bory to dobry pomysł? Czy lepiej zostać przy planach na 1.8 turbo, w ogóle zmieściłby się taki silnik do komory tego Polo?
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

szczerze? chce Ci się bawić? swap to nie tylko zmiana silnika...

Tutaj zmienia się skrzynię biegów, wstawia wytrzymalsze heble itd
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Sprzedać i kupić 9N3 1,9 TDI, albo cokolwiek innego szybszego niż aktualne.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”