[9N] Polo 1.2 12V AZQ - Jaka ilość oleju w skrzyni biegów (wymiana)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukesho
Newbie
Newbie

[9N] Polo 1.2 12V AZQ - Jaka ilość oleju w skrzyni biegów (wymiana)

Post autor: lukesho »

Cześć,

To mój pierwszy post, więc: Dzień dobry Wszystkim Forumowiczom.

Bez zbędnego pisania przejdę do sedna. Chcę wymienić olej w skrzyni biegów w swojej polówce: 9N, rocznik 2003, silnik AZQ 1.2 12V 64 KM benzynowy, skrzynia manualna 5-biegowa oznaczenie GSB. Uprzedzając pytania, przeczytałem wszystko co było na tym forum i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi (były jednak linki do tematów, które wygasły, więc może tam były odpowiedzi).

Z tego co widzę w instrukcji, zalecany jest olej syntetyczny SAE 75W90 o oznaczeniu G 050.

Proszę o informację, czy olej Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 będzie pasował do mojej skrzyni.
Olej ten spełnia normy: API GL-4+, VW 501.50, VW G 052 911.

Oglądałem też olej CASTROL Syntrans Multivehicle 75W90.

Te dwa oleje różnią się między sobą klasą API (Transaxle ma GL-4+, a Multivehicle GL-4).

Pytanie 1: Jakie znaczenie ma klasa API, i który olej z powyższych będzie lepszy? Ewentualnie, gdyby ktoś miał konkretny olej godny polecenia, to poproszę o jego nazwę.

Pytanie 2: Jaka ilość oleju wchodzi do tej skrzyni? Znalazłem różne informacje, lecz nigdzie nie było to konkretnie napisane.

Pytanie 3: Jak rozumiem, po spuszczeniu starego oleju zakręcam śrubę spustową i zalewam skrzynię nowym olejem do dolnej krawędzi tej śruby bocznej. Czy trzeba w jakiś sposób odpowietrzać skrzynię? Jeśli tak, to jak się ją odpowietrza?

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Oleju wchodzi około 2L. Najlepiej zakupić olej oryginalny z serwisie VW podając nr VIN auta sprzedadzą taki jaki ma być. Bez niepotrzebnych rozważań jaka ma być klasyfikacja oleju,czy syntetyczny czy mineralny itp.
Wymiana tak jak pisałeś,wlewać przez boczny otwór wlewowy do momentu aż się przeleje,zakręcić korek i po temacie.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, 9:09 przez danielzy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”