Cześć,
To mój pierwszy post, więc: Dzień dobry Wszystkim Forumowiczom.
Bez zbędnego pisania przejdę do sedna. Chcę wymienić olej w skrzyni biegów w swojej polówce: 9N, rocznik 2003, silnik AZQ 1.2 12V 64 KM benzynowy, skrzynia manualna 5-biegowa oznaczenie GSB. Uprzedzając pytania, przeczytałem wszystko co było na tym forum i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi (były jednak linki do tematów, które wygasły, więc może tam były odpowiedzi).
Z tego co widzę w instrukcji, zalecany jest olej syntetyczny SAE 75W90 o oznaczeniu G 050.
Proszę o informację, czy olej Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 będzie pasował do mojej skrzyni.
Olej ten spełnia normy: API GL-4+, VW 501.50, VW G 052 911.
Oglądałem też olej CASTROL Syntrans Multivehicle 75W90.
Te dwa oleje różnią się między sobą klasą API (Transaxle ma GL-4+, a Multivehicle GL-4).
Pytanie 1: Jakie znaczenie ma klasa API, i który olej z powyższych będzie lepszy? Ewentualnie, gdyby ktoś miał konkretny olej godny polecenia, to poproszę o jego nazwę.
Pytanie 2: Jaka ilość oleju wchodzi do tej skrzyni? Znalazłem różne informacje, lecz nigdzie nie było to konkretnie napisane.
Pytanie 3: Jak rozumiem, po spuszczeniu starego oleju zakręcam śrubę spustową i zalewam skrzynię nowym olejem do dolnej krawędzi tej śruby bocznej. Czy trzeba w jakiś sposób odpowietrzać skrzynię? Jeśli tak, to jak się ją odpowietrza?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.