9N3 proszę o pomoc doboru opon do 16" ważna sprawa. ktoś sprzeda?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
BarMoto
Raczkujący
Raczkujący

9N3 proszę o pomoc doboru opon do 16" ważna sprawa. ktoś sprzeda?

Post autor: BarMoto »

Witam,
sprawa jest jasna o prosta...
Kupiłem dziewczynie 9n3 4 drzwi. ma paskudne ori stalowe 14 165 cos tam..
Koła te wyglądają jak od seiczenko albo tico..

Mam zamiar wstawić jej 16'', wiem że przy tym rozmiarze fabryka zaleca 205/45.. ale przyznam szczerze wg mnie nie wygląda to dobrze.. raz że jest duża luka w nadkolu..a dwa to malutkie rodzinne autko z silnikiem 1.4 nie lata się tym na zakrętach żeby mieć tak niski profil..
dwa...będzie jeździć tym kobieta..dziury..krawężniki itd... nie wejdą tam 205/55? moim zdaniem wejdą, fakt będzie balon bo to małe autko, ale wejdą..
a 205 50? nie będzie kompromisem? myślę o takiej oponie właśnie.

także proszę o pomoc dobrania odrobine wyższej opony niż ori 205 45 r16 w obojętnie jakiej konfiguracji byle to była 16''.

ps.

Moze ktoś ma na sprzedaż takowe koła? lub nawet jakieś ciekawe 16?

Pozdrawiam
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Zostaw jak jest, bo dziewczynie zapewne to nie przeszkadza.
Zwiększając średnicę felgi zmniejszasz profil opony i dziurę między oponą i błotnikiem możesz zniwelować obniżając zawieszenie, a nie stosowaniem kół o większej średnicy, które raz, wprowadzą błąd odczytu prędkościomierza, dwa, w połączeniu z szerokością opony zmniejszą dynamikę auta.
Jeśli koniecznie chcesz zmian, o pomyśl nad 15-calowymi kołami stosując zalecany zamiennik opony (195/55)  i zachowując średnicę kola. Wygląd się nieco polepszy, opony jeszcze nie będą bardzo drogie. To będzie kompromis.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
Awatar użytkownika
_NLRK_
Newbie
Newbie

Post autor: _NLRK_ »

Ja mam aluski 15" i opony 195/55 i nie ma tragedii :p. Jak sam napisałeś, że to auto rodzinne i dziury i kraweżniki nie będą mu obce :p to wg mnie bez sensu wkładać tam 16" bo żeby to wyglądało to trzeba jak pisł użytkownik "jihaad" obniżyć zawieszenie a przy takim użytkowaniu auta to mija sie z celem ;) Jak chcesz to mogę Ci podesłać foty jak to u mnie wygląda, tylko bym musiała je zrobić  ;)
B
BarMoto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BarMoto »

hehe dziewczyna też narzeka że ma polo a nie seiczenko  ;D i że te koła to tragedia, chodzi bardziej o szerokość oponki bo kazdy przyzna że 165 to chyba jakiś zart...chyba ze do wersji 1.2 adekwatny..

no jak coś to wrzuć te foty tutaj poprzez tinypic.com zobacze jak te 15 wyglądają bo też myślę nad taka opcją.

a ma ktoś na 16'' 205 50 np zimowe?
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”