Stukanie przy dodawaniu/ujmowaniu gazu w czasie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Z
Znany
Raczkujący
Raczkujący

Stukanie przy dodawaniu/ujmowaniu gazu w czasie jazdy

Post autor: Znany »

Cześć,
Mam mały (dla mnie w sumie trochę większy) problem, a mianowicie:
1. Czasami zjawisko ma głośna zmiana biegów, zwłaszcza z 1 na 2 oraz z 2 na 3, może to być przyczyna zużytego oleju w skrzyni?

2. Dodatkowo na niskich obrotach (~1800 do 2000) słychać takie delikatnie jakby szuranie (?), głównie na 3 biegu, a także podczas gwałtownego dodawania i ujmowania gazu słychać także stuk (na niższych obrotach, poniżej 1900), ciężko mi go opisać, coś jakby bulgotanie wody (metalowej!  ;D). Czy może to być wina przegubu wewnętrznego, który wymieniałem ale jednak jest na nim luz (jak złapię ręką i nim poruszam tam i z powrotem to słychać jakiś stuk i jest luz ~2/3mm)?

Samochód zakupiłem rok temu i od razu po kupnie wymieniałem ten przegub, ponieważ był totalnie rozwalony, więc nie wiem czy wcześniej również występowało takie zjawisko szurania, czy nie...  :-\  a gdy pytałem w sklepie czy taki luz na przegubie ma być to usłyszałem tylko "kupił pan zamiennik, to się pan nie dziw" i tyle...zamiennik, ale jednak kosztował mnie 270zł... :-\
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2017, 20:16 przez Znany, łącznie zmieniany 1 raz.
Polo 6N2 1.4TDI ---> Seat Leon 1.8T ----> Polo 9N 1.4TDI :D
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

w zakresie stukania podczas dodania i odejmowania gazu, czyli takie łup, mam to samo, u mnie też rozsypał się przegub wewnętrzny prawy to było w tamtym roku i też wyczuwalny jest luz na półosi w zakresie tył/przód, przegub jaki montował mi mechanik to zamiennik GSP, szukając rozwiązania swego czasu wymieniłem także czujnik sprzęgła oraz poduszkę skrzyni (podporę), bo zawieszenie było w porządku, lecz okazało się, że to nie to. Rozmawiałem z mechanikiem i to może być niestety mechanizm różnicowy, wiec pozostało mi jeździć spokojnie bez gwałtownego deptania gazem do momentu aż skrzynia (GRY) padnie.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, 15:39 przez raf7, łącznie zmieniany 1 raz.
Z
Znany
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Znany »

Dzięki za odpowiedź, też właśnie podejrzewałem skrzynię bo często przy zmianie biegów jest podobny stuk jak ten podczas dodawania/ujmowania gazu, a do tego ostatnio robiłem dłuższe trasy i teraz ciągle podczas jazdy na 3cim biegu jest taki dziwny dźwięk (ciężko określić co może przypominać, ani to szum ani stukanie ???). Również wymieniłem poduszkę skrzyni oraz tylną poduszkę (tą w sankach), ale zero poprawy. Długo już jeździsz z takimi objawami? Bo nie wiem czy już powoli rozglądać się za jakimś warsztatem, czy na razie się nie przejmować. A nie orientujesz się może czy padająca skrzynia może wydawać dźwięk, coś jak strzelanie, podczas ruszania na skręconych kołach (czasami też podczas ruszania na prostych kołach ???)?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2017, 12:26 przez Znany, łącznie zmieniany 1 raz.
Polo 6N2 1.4TDI ---> Seat Leon 1.8T ----> Polo 9N 1.4TDI :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”