Elektryczne szyby instalacja

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
naka
Newbie
Newbie

Elektryczne szyby instalacja

Post autor: naka »

Czy istnieje mozliwosc zamontowania w mojej polowce elektrycznych szyb? (Posiadam bieda edidtion). Czy jak kupie orginalny silniczek z vw polo 9n to jak mam to podlaczyc. Bo widzialem ze w silniczku jest wtyk na kilka pinow. Prosiłbym o schemat
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 12:23 przez naka, łącznie zmieniany 1 raz.
R
Rumcajsas

Post autor: Rumcajsas »

W języku polskim występują określone litery, jeśli tego nie rozumiesz to zagadka - co autor miał na myśli?:
"zrob mi laske"
odp. 1 - pewna czynność seksualna
odp. 2 - prosił o łaskę

Popraw swoje wypociny, bo jak na razie nawet nie chce mi się myśleć nad odpowiedzią..
n
naka
Newbie
Newbie

Lepiej?
R
Rumcajsas

naka pisze: Czy istnieje możliwość zamontowania w mojej polówce elektrycznych szyb (posiadam bieda edidtion)?. Czy jak kupię oryginalny silniczek z vw polo 9n to jak mam to podłączyć?. Bo widziałem że w silniczku jest wtyk na kilka pinów. Prosiłbym o schemat.
Jak widać powyżej - za bardzo się nie postarałeś >:(, jednak jako że coś zmieniłeś :P..
Nie mam pojęcia jakie masz silniczki że mają po kilka pinów - wszystkie silniczki jakie do tej pory widziałem mają po dwa piny, zaś zmiana kierunku pracy odbywa się w przyciskach. Jeśli jest jak mówię - tzn. że Twoje silniczki mają dwa piny - musisz się zaopatrzyć w dwa TAKIE przełączniki, lub jakiekolwiek inne z możliwością zmiany polaryzacji. Z kolei TUTAJ masz malunek z sąsiedniego forum co i jak popodłączać, chociaż proponował bym jedną zmianę - zasilanie puścić przez przekaźnik uruchamiany po przekręceniu kluczyka (teraz jest bezpośrednio z aku), choć to raczej kwestia gustu. Teraz nie pamiętam który pin w przełączniku (na malunku - chyba 5) odpowiada za podświetlenie - tu też możesz zrobić inaczej, tzn. puścić przewód do np. wyjścia na pozycyjne włącznika świateł. I najważniejsze - przewody odpowiedniej grubości (ja dałem 2,5 mm2), jak i sam bezpiecznik - poszukaj bezpiecznika bimetalowego (nie wiem jak się fachowo nazywa, ale w działaniu ma blaszkę podobną do tych w czajniku elektrycznym, a i sam jest nieco większy niż tradycyjny).
n
naka
Newbie
Newbie

Znalazlem silniczki z vw polo i wyglada ta kostka tak https://zapodaj.net/56ee9c9c533c2.png.html
R
Rumcajsas

Podaj ich numer, bo sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie:)
n
naka
Newbie
Newbie

6Q2959801A
R
Rumcajsas

Aaaaaaaa widzisz - trochę mało czytelnie opisałeś swoje autko, i chwilkę mi zajęło zanim powiązałem w całość. To co pisałem wcześniej to opis podłączenia szybek tylko na przyciski, zaś silniczki które masz mają możliwość współpracy z komputrem autka. TU masz schemat - co prawda po rusku, ale powinieneś dojść co i jak bez problemu.
n
naka
Newbie
Newbie

A czy mogedac np.silniczki z lanosa gdzie sa 2 kable tylko? I polaczyc schematem ktory wyslales?
R
Rumcajsas

To że masz silniczki to już połowa sukcesu - ale najważniejsze żeby podpasować się z ich mocowaniami do prowadnic. Niestety ale ja takiego moda nie robiłem - po prostu udało mi się wyszabrować na szrocie same prowadnice z silniczkami, więc w zasadzie całość miałem już z górki. Jeśli przejdziesz temat mocowania silniczków i prowadzenia linki - nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić wiązkę jak na malunkach powyżej.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Z doświadczenia wiem, że kombinowanie z elektrycznymi szybami - czyli budowanie z czego się akurat ma pod ręką na dłuższą metę nie zdaje egzaminu. Nie lepiej dorwać na szrocie rozbite 9N i ładnie wyjąć wszystko co potrzeba. Potem wstawiasz do swojego i masz jak fabryka. Robiłem coś takiego w 6N. Cała kompletna instalacja wnętrza i drzwi plus ori siłowniki. Działało pięknie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”