Brak katalizatora (wstawiona zwykła rura)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

O
Olszak1992
Raczkujący
Raczkujący

Brak katalizatora (wstawiona zwykła rura)

Post autor: Olszak1992 »

Witam. Mam w swoim Polo 6N1 1.4 97 rok wstawiony kawałek rury zamiast katalizatora (było już tak jak kupiłem samochód) 2 przeglądy auto przeszło ale w końcu sie doczepią i mi nie podbiją, postanowiłem tam coś kupić i wstawić tylko mam na myśli jakiś zamiennik strumienice czy co. Co byście polecili kupić i jaki jest mniej więcej koszt wycięcia starej rury i wstawienia strumienicy ? dajcie jakieś linki z góry dzięki :)
K
Koniu
Newbie
Newbie

Post autor: Koniu »

Nie wiem czy wątek jest jeszcze aktualny, ponieważ trochę czasu minęło ale spróbuję i napiszę. Koszt strumienicy to jakieś 60 złotych wraz z przesyłką z pewnego portalu na A. Wspawanie takiego kata to ok. 40 złotych. Rok temu dla siostry Carismy załatwiłem całość za 80 złotych :). Musisz tylko dobrać odpowiednie fi rury strumienicy do fi układu wydechowego.
O
Olszak1992
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Olszak1992 »

Ok dzieki :)
g
grabarz121

Post autor: grabarz121 »

Podepnę się tu, żeby nie zaśmiecać.
Kupiłem do swojej 6N1 tłumik ala katalizator z dołączoną uszczelką w zestawie. Skręciłem całość tak mocno, jak tylko się dało. Po odpaleniu z okolic kolektora wydechowego widać unoszący się dym. Pytałem kolegi, mówi że tłumik musi się wypalić z jakiejś tam farby, jaką był pokryty. Czy tak właśnie jest? A jeśli tak to mniej więcej przez ile km może trwać ten proces?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Jest coś takiego jak masa uszczelniająca do wydechu
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
g
grabarz121

Czyli z tym wypalaniem się to bzdura?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Nie wiem nigdy nie słyszałem. Nie widziałem też nigdy farby na wydechu.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
studzin.kbr
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: studzin.kbr »

Bez problemu sam mam w swoim polo 1.4 aex "przelot" 1.75 i na środku tylko strumienice zamiast katalizatora i na każdym przeglądzie brak doczepien o wydech. Fakt nowa rura zawsze się przepala.
g
grabarz121

Pojeździłem trochę, koło tej "puszki" drucianej i na łączeniu z kolektorem rura zrobiła się biała, a dym zniknął bez uszczelniania tego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”