Polo 6kv2 centralny zamek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Mutrynito
Newbie
Newbie

Polo 6kv2 centralny zamek

Post autor: Mutrynito »

Witam od niedawna jestem posiadaczem polo clasikc z 2000r i chciałbym podłączyć centralny zamek z pilotem.Wiem że temat był juz poruszany na forum ale nie znalazłem podobnego problemu jaki u mnie występuje, a więc posiadam sterownik bx 20 odnalazłem kable odpowiedzialne za otwarcie i zamknięcie drzwi z kluczyka,dodam też że w kabinie jest przycisk do zamykania i otwierania drzwi działający nawet po odpięciu kabli odpowiedzialnych za sterowanie zamkiem z kluczyka, próbowałem podłączyć sterownik pod masę i plus ale działa tylko zamykanie lub otwieranie więc podłączyłem go na przemienie i zadziałało ale zaczęły się topić kable więc przypuszczam że zostaje opcja podpiecia według schematu  e https://www.google.pl/search?q=bx+20&client=ms-android-huawei&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjnpqf6jafVAhWmQZoKHZ6MCXAQ_AUICSgB&biw=360&bih=524#tbm=isch&q=bx+20+schemat&imgrc=Zm9LWG9dA9pAsM: tylko nie wiem do jakiego kabla podłączyć biały i pomarańczowo czarny kabel bo kostka przy pompie ma 12 pinów i 10 kabli
R
Rumcajsas

Post autor: Rumcajsas »

Problem jest dlatego że mieszasz dwa obwody - dokładanego zamka i istniejącej instalacji. Na teraz porozpinaj wszystko co popodpinałeś, i zacznij po kolei:
- podepnij sam sterownik BX20 do zasilania (znajdź miejsce gdzie jest ono na stałe, ja mam np podciągnięte ze skrzynki bezpieczników).
- załóż siłowniki i podłącz do sterownika (pilnuj kolorów przewodów) - siłownik master (5 przewodów) przy drzwiach kierowcy, siłowniki slave - pozostałe. Możesz też założyć dwa siłowniki master przy przednich drzwiach, to nic nie zmienia tyle że będziesz miał mozliwość otwierania kluczykiem z każdych drzwi.
- dwa pozostałe przewody sterownika podłącz pod odbiornik radiowy - zamek jest uruchamiany z masy, więc jeśli po naciśnięciu "zamykania" zamki będą otwierać drzwi po prostu zamień przewody miejscami.

GOTOWE - masz działający zamek centralny z pilotem.

Żeby zamykać lub otwierać drzwi z przycisku w kabinie musisz tak zmodyfikować jego przewody, by jeden wspólny dla obydwu położeń był podłączony do masy, a wychodzące z danego położenia (po jednym na położenie) zmostkuj z tymi dwoma między sterownikiem a odbiornikiem - chodzi o to, że oryginalna instalacja zamka centralnego ma już jakieś swoje połączenia, a Ty potrzebujesz tylko jednej jedynej funkcji - podawanie masy na jeden z dwóch przewodów.

I na wszystkich świętych - naucz się używania znaków interpunkcyjnych, bo to pierwszy i ostatni raz gdy odpisałem na zdanie mające 7 linijek długości..
M
Mutrynito
Newbie
Newbie

Post autor: Mutrynito »

Dzięki za odpowiedz, choć producent twierdzi, że sterownik działa z każdym fabrycznym centralnym zamkiem. Wątki na forum które czytałem też wskazują że powinno działać, choć żaden u Mnie się nie sprawdza. Tak więc pokombinuje jeszcze zanim wymienię siłowniki gdyż pozostał do sprawdzenia tylko jeden schemat i 6 kabli które nie wiem od czego są.
R
Rumcajsas

Post autor: Rumcajsas »

Zabierasz się do tego od doopy strony - jeśli chcesz mieć działający zamek to zrób tak jak pisałem, a jeśli chcesz podłączyć się z nim pod istniejącą instalację - najpierw DOKŁADNIE dowiedz się który przewód jest do czego podłączony, bo możesz sfajczyć autko. Sam napisałeś że po pierwszych próbach zaczęły Ci się topić kable, a jestem więcej niż pewny że byłeś tym zaskoczony i nawet nie uszykowałeś gaśnicy by była pod ręką "na wszelki wypadek".
Jak znajdziesz schemat będący malunkiem dokładnie tego co masz w autku - zapodaj go na forum, a wtedy w 5 minut powiem Ci co do czego podłączyć, jeśli jednak nadal chcesz stosować metodę prób - powodzenia, ale na mnie nie licz ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”