vw polo zmiana obrotów po odkręceniu korka wlewu oleju

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

b
barca91
Newbie
Newbie

vw polo zmiana obrotów po odkręceniu korka wlewu oleju

Post autor: barca91 »

Witam pilnie potrzebuje odpowiedzi na pytanie odnośnie VW Polo r. 2005 silnik 1,4 benzyna. Po otworzeniu maski odkręciłem korek od wlewu oleju i położyłem go na obudowie silnika, po chwili silnik zaczął dostawać jakis dziwnych obrotów o mało nie zgasł. Osoba sprzedająca samochód powiedziała cos o podcisnieniu natomiast ja sie na tym nie znam dlatego bardzo prosze o podpowiedź. Nadmieniam ze jak korek położyłem na wlewie (nie zakręcajac go) to obroty wróciły do normy.
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: BArt76 »

Zdarzyło się to ze względu zmiany w układzie podciśnienia, otwierając korek podczas pracy zrobiłeś lekki przeciąg dlatego zaczął dziwnie pracować. Gdyby tak się nie stało (tzn nie zafalowałoby) można by stwierdzić że w układzie odpowietrzenia skrzyni korbowej czyli tzw odmy jest korek lub jest zabrudzona na tyle że uniemożliwia prawidłowy przepływ powietrza. Więc możesz być spokojny wszystko ok z Twoim autem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”