Jakie świece ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""Metz""]W ogólne można wierzyć w takie bajki, że te świece BERU ULTRA-X TITAN są jakieś lepsze niż standardowe?[/quote]
w czym lepsze ? w samej nazwie chyba ? standardowe tez wymiana co 60 tys km

zaloz zwyczajne NGK 3 elektrodowe i jezdzij bez problemow
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319& ... uendkerzen
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""Metz""]i nie będzie miało znaczenia, że te świece Beru są 4 elektrodowe a nie 3 ?[/quote]
Ja słyszałem ze powinny być dedykowane , ilość elektrod gra role.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""bleah1986""]Metz napisał(a):
i nie będzie miało znaczenia, że te świece Beru są 4 elektrodowe a nie 3 ?

Ja słyszałem ze powinny być dedykowane , ilość elektrod gra role.
[/quote]

Również to słyszałem jak również, że świece 4 elektrodowe jak i "pełno" elektrodowe np. BRISK szybciej się wypalają i czasami nawet nie pozwalają na uruchomienie silnika lub po prostu silnik sobie staje lub zaczyna świrować.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Im mniej elektrod tym lepiej co innego komercja i dlatego firmy sie przescigaja zeby przyciagnac klienta. Jedna elektroda to jedna iskra o duzej mocy a wiele elektrod to wiele iskier o mniejszej mocy. dwa to to ze wielo-elektrodowe maja niestety krótszą żywotność. Jest to udowodnione doswiadczalnie na uczelniach jak i amatorsko. Jedna mala uwaga co do swiec NGK- przewanie maja wieksza przerwe miedzy elektrodami jak oryginalen swieczki- nie regulujemy tego gdyz tak one lepiej pracuja. Swiece NGK s oryginalnie ustawione na wymagana odleglosc przez producenta. Zmniejszamy przerwe jedynie gdy nam mimo to kiepsko pali lub mamy zawilogocony silnik, uklad zaplonowy itp.
P
Przemas
Newbie
Newbie

Post autor: Przemas »

Beru to porzadna marka wiec mozesz byc spokojny..jesli chodzi o przewody to polecam boscha... nie ngk
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”