[Variant] 1.4 16V Problemy z silnikiem.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[Variant] 1.4 16V Problemy z silnikiem.

Post autor: Kaczy »

Moi mili,

non stop zaświeca mi się check engine, sporadycznie gaśnie. Samochód nie jeździ  jak powinien. Często po nocnym postoju gdy odpalę szarpie silnikiem do czasu aż obroty się uspokoją (900-800) Czyli, że jak się wyłączy "ssanie", nie wiem może sie mylę z terminologią. Czuję, że praca silnika nie jest płynna, zdarza mu się szarpać przy płynnej prędkości delikatnie, biegów płynnie zmienić również się często nie da (Nie, nie wina kierowcy :D ) Czuję słabszą moc i generalnie autko nie jest żwawe jak powinno. Kupiłem  kabel i podpiąłem go pod komputer, ukazały się takie oto błędy. Czy z nich coś można w ogóle wywnioskować?

Obrazek

Obrazek

Nie mam żadnych problemów z zegarami ani z wyświetlaniem obrotów/prędkości.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Wygląda na walnięty czujnik VSS czyli czujnik prędkości, to ten czujnik VW 357 919 149 , łatwo się go wymienia. Sprawdź kostkę i przewody przy nim. Na początek wyczyść ten czujnik i kostkę przy nim i sprawdź wszystkie przewody. Mimo że pokazuje prawidłową prędkość na zegarach może nie dostarczać prawidłowych wartości do ECU. Czujnik w oryginale VW będzie niestety kosztował swoje jeżeli trzeba byłoby go ewentualnie wymienić ale zamienników nie polecam jak i używek. Chyba że masz od kogoś pożyczyć taki czujnik i sprawdzić.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kaczy »

Grzela300 pisze: Wygląda na walnięty czujnik VSS czyli czujnik prędkości, to ten czujnik VW 357 919 149 , łatwo się go wymienia. Sprawdź kostkę i przewody przy nim. Na początek wyczyść ten czujnik i kostkę przy nim i sprawdź wszystkie przewody. Mimo że pokazuje prawidłową prędkość na zegarach może nie dostarczać prawidłowych wartości do ECU. Czujnik w oryginale VW będzie niestety kosztował swoje jeżeli trzeba byłoby go ewentualnie wymienić ale zamienników nie polecam jak i używek. Chyba że masz od kogoś pożyczyć taki czujnik i sprawdzić.
Dzięki za odpowiedź, wysłałem Ci PW. Sprawdź jeśli będziesz mógł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”