[9N] Soft do adaptacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Voytec
Newbie
Newbie

[9N] Soft do adaptacji

Post autor: Voytec »

Cześć,

tl;dr
Poszukuję informacji o oprogramowaniu które wraz z chińskim kablem(niebieski KKL) pozowli na przeprowadzenie adaptacji serwa v68 i v154.

wersja dłuższa:
Wróciłem do tematu naprawy problemów z regulacją temperatury, wymiana potencjometru w serwonapendzie V68 wydaje się być ok, bo vcds-lite po zmianie widzi że serwo porusza się w pewnym zakresie, jednak ze względu na to że w mniejszym niż zaprogramowany to pojawia się bład - silnik zablokowany lub brak napięcia.
Stąd moje pytanie czym(soft kabel) zrobić adaptację bo żaden soft(VCDS-lite, VAG COM 409, polski vag 4,9) nie pozwala na zmianę ustawień - wszystkie w sekcji adaptacja pokazuję że wszystkie kanały są niedostępne.
Bardzo proszę o pomoc, bo temat problemów z wentylacją i ogrzewaniem pojawia się dla 9N często, kilka osób pisało że sobie poradziło, ale o adaptacji napisali tylko tyle że została zrobiona.

Jeśli nie jesteście w stanie polecić softu, to chociaż czy zwykły serwis takie coś zrobi?

Edit:

Okazało się że adaptację można zrobić z dowolnego z tych programów, przyczyna problemów była następująca: Brak podłączonego v154 uniemożliwia wykonanie adaptacji dla V68. Byćmoże to jakiś bład sterownika klimy, ale tak to działa, więc jeśli będziecie wykonywać adaptację to upewnijcie się że oba silniczki są podłączone.

Sam proces adaptacji polega na:
1. Wybrać w blok pomiarowy interesującego nas serwa - dla V68, V154 w sterowniku klimy są to odpowiednio grupa 5(v68) i 4(v154), Na tym etapie warto zapisać(na kartece) bądź zapamiętać wartości lerned cooling, lerned heat - są to graniczne wartości min i max
2. Należy wybrać tylko jeden, pozostałe pola puste - tzn jeśli robimy adaptację dla V68, wybieramy 5 kanał, pozostałe dwa wiersze zostawiamy puste.
3. Klikamy przejdź do BS - jeśli wszystko jest ok, powinno dać się usłyszeć i być widać w na kompie, że serwo pracuje i przesunęło się w całym zakresie.
4. Jeżeli adaptacja była konieczna, to zapamiętane wartości min i max powinny się zaktualizować względem tych z pkt 1.

Osobiście polecam przed przystąpieniem do grzebania w tych serwonapędach wykonać adaptację, bo problem leży w tym że potencjometry zmieniają swoje właściwości na końcach swojego zakresu i przez to są błedy w komputerze.
Przykład zapamiętana wartość dla chłodzenia u mnie wynosiła 30.
Rzeczywista 23.
Przez to w kompie pojawiał się bład zwarcie do GND bo wartość rzeczywista była mniejsza niż zapamiętane minimum co było interpretowane jako zwarcie do masy.

*Nie ponoszę odpowiedzialności jeśli coś poprzez ten proces popsujecie, ale u mnie pomogło... przynajmniej na razie
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 15:31 przez Voytec, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”