Dwa tygodnie temu wymienilem sprzeglo, mechanik wymienil olej w skrzyni i bylo okej, za dwa dni biegi ciezko wchodziły, okazalo sie ze linka uszkodzona, wymienil bylo okej. Tylko problem jest znowu. Biegi bardzo ciezko wchodza, zdarza sie, ze wcale nie wchodza, a wsteczny zgrzyta. Co to moze byc?
Jeśli linka z samoregulatorem i wstawił zamiennik to w tym bym szukał problemu. Z zamiennikami często są problemy, dlatego trzeba albo kupić oryginał albo sprawną używkę lub tak jak ja zmienić linkę na regulowaną ręcznie.
Skrzynia jest okej.
No linka zamiennik z samoregulatorem. Dodam, ze dopoki silnik jest zimny to biegi wchodza bez problemu, a jak już nagrzany to masakra.
Też miałem taki problem w 6N. Po rozgrzaniu biegi wchodziły dużo gorzej niż na zimnym. Pomogła wymiana linki sprzęgła z samoregulatorem. Jak kupiłem oryginalną używaną i przez następne kilka lat (do sprzedania samochodu) miałem spokój.
Miałem takie same objawy tzn. na zimnym silniku tak przez 20 min jazdy biegi wchodziły dobrze a jak już się rozgrzało to praktycznie nie mogłem wrzucić biegu najbardziej jedynki i wstecznego. Olej w skrzyni biegów sprawdziłem było ok więc przyczyny zacząłem szukać w sprzęgle bo na wyłączonym silniku biegi wchodziły mi paluszkiem. Wymieniłem kompletne sprzęgło głównie tarcza i łożysko oporowe było u mnie bardzo zużyte. Wymiana sprzęgła rozwiązała ten problem.