Polo 9n Sonda lambda.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

K
Kamilosp
Newbie
Newbie

Polo 9n Sonda lambda.

Post autor: Kamilosp »

Witam. Wczoraj gdy trochę bardziej przycisnąłem autko (polo9n 1.2) to wywaliło mi check engin'a oczywiście szybciutko sprawdziłem i wywaliło błąd P0140 i dowiedziałem się że to sonda lambda .. później sprawdziłem napięcie sondy lambda nr1 bank 1 i nr 2 bank 1  i pierwsza skakała mi od 0.1 do 0.8(0.1 za sek 0.8 sek 0.1 itd) a druga trzymała się 0.45,Ps wywaliło mi sondę jakieś 3000km temu ten sam błąd, wyczyściłem i jeździłem .. bo znajomy powiedział ze mam się nie przejmować.

a zatem pytanie czemu to tak skacze? czy coś z tym zrobić ?
m
morientes
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: morientes »

U mnie było bardzo podobnie - wywalało check engine i błąd z sondą, ale po przeczyszczeniu i usunięciu błędu na jakiś czas był spokój. Po pewnym czasie jednak błąd pojawiał się coraz częściej i było to trochę uciążliwe. Zdecydowałem się w końcu na zakup nowej sondy, którą najtaniej znalazłem tu https://www.ucando.pl/k/sondy-lambda-i-czujniki-ukladu-wydechowego/U1207 . Po wymianie problem ustał. Na Twoim miejscu jak będzie to się pojawiać częściej spróbuj ją wymienić. Jak raz na jakiś czas to przeczyść i będzie spokój :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”