[9n3] Starta wewnetrzna czesci opon.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Mackowy33
Newbie
Newbie

[9n3] Starta wewnetrzna czesci opon.

Post autor: Mackowy33 »

Witam serdecznie,
Od niedawna jestem posiadaczem Polo 1.4 TDI 9n3. Dziś byłem wymienić opony z zimowych na letnie. Okazało się że mam znacznie starta wewnętrzną część opon.
Niepokoi mi ta sytuacja bo podczas jazdy ściągało auto w lewa stronę, teraz po wymianie opon na letnie paradoksalnie auto ściąga w prawo.
Czy to świadczy o nieprawidłowej zbieżności kół, luzach w układzie kierowniczym, czy krzywych felgach.

Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam.       
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2017, 21:15 przez Mackowy33, łącznie zmieniany 1 raz.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jedź na stacje diagnostyczną. Sprawdź zawieszenie gałki/sworznie/łożyska kół czy nie maja luzów oraz czy ''gumy'' wahacza nie maja dość jak ty będzie ok to tylko zbieżność jak nie to remont zawieszenia i dopiero wtedy zbieżność.
Lenistwo drogą do postępu
M
Mackowy33
Newbie
Newbie

Witam,
Zbieżność  została poprawiona, luzów  brak w zawieszenu, śladów po wypatkowych auta nie widać zabardzo.
Mimo to dalej ściąga  samochód tym razem w prawo. Wcześniej na zimowjach sciagalo  w lewo na tych samych felgach.
Sądzę  że to wina  krzywych kół, opon lub felg. Pozostaje  w takim wypadku zrobić przekładke stron. Chyba że  macie inny pomysł ?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Tył też sprawdzał czy tylko przód.
Lenistwo drogą do postępu
M
Mackowy33
Newbie
Newbie

Mechanik robił tylko przód, bo tył z tego co mi wiadomo nie podlega regulacji zbieżności.

Pozdrawiam.
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”