Mam problem z klimatyzacją w Polówce 9N 1.2 54KM. Otóż po poskładaniu do kupy samochodu (przytargany z Niemiec i lekko styrany życiem), wymiany sprzęgła, paska klinowego, olejów, płynów, klocków, tarcz, szczęk napełnieniu klimatyzacji, nie działa.
Po włączeniu przycisku AC na panelu, świeci, silnik dostaje obciążenie bo obroty wzrastają jakoś o ok. 50 [1/min], jednak w nawiewach leci powietrze takie jak i bez klimy. Podłączyłem VAG-COM o to co mi pokazał:
65535 - Internal Control Module Memory Error
00-00 - -
00819 - High Pressure Sensor (G65)
07-10 - Signal to Low - Intermittent
00898 - Control Circuit A/C compressor
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
Po skasowaniu, przejechaniu jakiś 500 km wyskoczyło coś takiego:
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 6Q0 820 045
Component: Klimaanlage X0840
2 Faults Found:
01596 - Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154)
09-00 - Adaptation Limit Surpassed
01596 - Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154)
55-00 - Adaptation Not Successful
Te pierwsze odczyty były zaraz po zakupie, także nie wiem czy to aktualne, ale może być istotne.
Nie znam się na elektryce ani elektronice ale jeżeli wskażecie i podpowiecie co robić to to zrobię, kwestia tego, czy ktoś się z czymś takim spotkał, jak to naprawić, jest to dość denerwujący problem, bo jednak klima to dobra rzecz, tym bardziej że jest szczelna i nabita.
Witam,błędy poniżej dotyczą silniczka klapy obiegu wewnętrznego (V154),tylko że one nie powinny mieć wpływu na to czy klima chłodzi czy nie. Spróbuj przeprowadzić adaptację tego silniczka,jeśli nie pomoże to trzeba go zdemontować i zregenerować (było już na forum) lub wymienić.
Myślę że za to że klima nie chłodzi są odpowiedzialne błędy powyżej,może być że czujnik ciśnienia czynnika w układzie jest uszkodzony, (choć to rzadki przypadek) lub coś nie tak ze sterowaniem sprężarki,może być uszkodzony też elektrozawór przy sprężarce który steruje otwarciem obiegu czynnika. Najlepiej jedź do kogoś kto w tym siedzi i niech szuka.
Błąd czujnika G65 spowodowany był najprawdopodobniej brakiem czynnika w układzie. Dlatego po napełnieniu klimatyzacji nie pojawił się on. V154 najprawdopodobniej do regeneracji, nie jest to trudna rzecz, opisy są na forum. Skoro masz kabelek to załącz klimatyzację i po chwili sprawdź temperaturę parownika w blokach pomiarowych i się wyjaśni czy sama klimatyzacja działa, czy nie.
również pojawił mi się problem z klimatyzacją (climatic). Klimatyzacja nie załącza się. Dostaję błąd: 00898 - Control Circuit A/C Compressor: Open or Short to Plus. Sprawdzono:
- czujnik ciśnienia - OK
- sprężarka wymieniana na inną regenerowaną - bez zmian, błąd dalej występuje
- przewody, kostki, złącza wyglądają OK
- układ szczelny
- bezpieczniki na akumulatorze i wewnątrz auta OK
- programem cdif udało się wymusić załączenie wentylatora chłodnicy klimatyzacji
- przycisk AC na panelu podświetlony
- nawiewy działają
Do sprawdzenia pozostało jeszcze: Heating/Climate Control Module (J301) faulty. Czy to jest panel climatica? W jaki sposób można zweryfikować, że to panel powoduje błąd nie mając zamiennika?
Obwód załączania sprężarki przerwa luz zwarcie do plus. Sprawdź czy pojawia się napięcie na wtyczce po załączeniu klimy. Najlepiej zrobić test w VCDS .
dzięki za zainteresowanie tematem. Sczytałem bloki pomiarowe vag-comem. W grupie 8, druga pozycja Temperature mam 68 stopni C (na pierwszej pozycji 10 stopni C) a w grupie 1, druga pozycja Voltage 8,9V (na pierwszej pozycji 13,9V). Pomiary na włączonej klimatyzacji. Czy jesteś w stanie coś mi bardziej pomóc jakbym przesłał Ci kilka screenów na maila? VCDSa nie posiadam zainstalowanego. To dwie pozycje, które rzuciły mi się w oczy, z którymi coś może być nie tak (znaczne odchylenia temperatury i napięcia). Dodatkowo odłączyłem akumulator na chwilę, podłączyłem ponownie i pojawił się błąd: 1317 - Control module in instrument Cluster (j285) - please check faults code.
Wydaje mi się, że problem może leżeć albo po stronie wtyczki do panelu climatica albo sam panel jest do wymiany...
Problem rozwiązany. Wentylator chłodnicy klimatyzacji nie załączał się na 1 biegu. Po wymianie wentylatora wraz ze sterownikiem klimatyzacja działa prawidłowo.