Częste falowanie obrotów silnika.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Z
Zefir127
Newbie
Newbie

Częste falowanie obrotów silnika.

Post autor: Zefir127 »

Witam wszystkich z początkiem nowego roku obroty silnika zaczęły skakać tak jak na filmiku.Jest to najczęściej gwałtowne spadki i wzrosty obrotów silnika na biegu jałowym, czasami nawet potrafi zgasnąć.Nie dzieje się to zawsze ale dosyć często.Po gwałtownym przegazowaniu obroty się znowu stabilizują i jakiś czas znowu jest normalnie.Najgorsze jest kiedy dojeżdzam do skrzyżowania wciskam sprzęgło oraz hamulec żeby zwolnić a auto gaśnie lub zaczyna wirować.Nie ma spadów mocy ani szarpnięć kiedy jestem rozpędzony nic takiego się nie dzieje.Nie wiem czy to istotne ale w lato zdarzyło mi się kilka razy po gwałtownym zakręcie zamulenie silnika tak jak by na jakiś czas skończyło się paliwo.Bardzo proszę o pomoc.

https://www.youtube.com/watch?v=57a0kwktC1w

VW Polo III 1.6 75KM 1995r
Awatar użytkownika
torlof
Newbie
Newbie

Post autor: torlof »

Przepustnica do czyszczenia, krokowy szaleje
Ciorne polo tri.

BSU.
Z
Zefir127
Newbie
Newbie

Post autor: Zefir127 »

Cały mono-wtrysk rozkręciłem i wyjąłem.Sama przepustnica była bardzo czysta natomiast przeczyściłem dodatkowo razem z silniczkiem krokowym oczywiście z wierzchu bo jest on nierozbieralny.Zrobiłem kilka km i wszytko było w porządku do czasu kolejnej jazdy.Już miałem zamawiać silniczek krokowy ale kolega pożyczył kabla razem z oprogramowaniem vagcom gdzie wykazało błąd czujnika położenia przepustnicy!Po wykasowaniu tego błędu pojawia on się ponownie za każdym razem podłączenia komputera z autem.Teraz pytanie do mono-wtrysku idą trzy kostki pod zasilanie który jest od czujnika położenia przepustnicy?Myślałem że jest on wbudowany razem w silniczek krokowy ale chyba nie bo na fotce inaczej wygląda i ma własne zasilanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”