[6n2] gotuje się i nie włącza wentylatora

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] gotuje się i nie włącza wentylatora

Post autor: riot.sdc »

Polo zaskoczyło mnie dzisiaj w drodze. Po przejechaniu paru km, zaczęła migać kontrolka płynu chłodzącego i temperatura dobijała do 110 stopni. Nie włącza się wentylator chłodnicy, myślałem, że tutaj jest przyczyna, ale jak włączę klimatyzację to wentylator kręci, a jest jeden do wszystkiego.
Płynu nie ubyło, oleju nie przybyło
Przejechałem tak 2 km z włączonym ciepłym nawiewem, wtedy temperatura trzymała się na 90 stopniach.

Sprawdziłem węże od chłodnicy i ten który wchodzi od góry był gorący, a dolny zimny. Sama chłodnica też wydaje się zimna
Wstępnie obstawiałbym termostat, chyba, że jakiś czujnik wentylatora

Gdzie szukać przyczyny i czy ciężko to ogarnąć samemu ?
Polo 1.4 60km benzyna

Dzięki
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

jak mówisz że, jeden wąż był zimny to na pewno termostat do wymiany.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

czy w polo 6n2 wymienia się sam termostat, czy trzeba kupić też jakiś króciec, obudowę ?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Teoretycznie powinno się ale jak ja wymieniałem to wszystkie zamienniki króćca przeciekały więc w końcu zostałem przy oryginalnym. Termostat też polecam kupić oryginał albo firmy Wahler.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

Kupiłem termostat Wahler'a i na wszelki wypadek jakiś króciec z Meyle, gdyby się okazało, że oryginalny jest uszkodzony.
Czy trzeba spuszczać cały płyn odpinając dolny wąż od chłodnicy ? Widziałem jakiś tutorial z seata, że wyciągano dużą strzykawką płyn ze zbiorniczka i potem trochę wyleciało przy odkręceniu termostatu. Po wszystkim uzupełniono tylko płyn w zbiorniku wyrównawczym. Płyn miałem zalewany nowy przed zimą g12++ z koncentratu.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

podłóż jakąś miskę pod spód ile wycieknie tyle uzupełnisz, ja nic nie zlewałem tylko od razu odpinałem wąż tam gdzie jest termostat.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”