Wzbogacenie auta o klimatyzację i abs

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukaszp12p
Newbie
Newbie

Wzbogacenie auta o klimatyzację i abs

Post autor: lukaszp12p »

Witam moi mili, jestem tu nowy i mam pytanko :D Posiadam polo 9n brak klimatyzacji i abs golas tylko elektryczne szyby, silnik 1.2 z 2002r lecz posiadam całego anglika z 2002r tylko 1.4 i on posiada klimę i abs. I tu moje pytanko czy jest taka opcja aby te wyposażenie przełożyć do 1.2 ??? Dzięki za odp. jeśli już był taki temat proszę o link przeczytam wszystko.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Da się nawet silnik przeszczepić ,ale operacja nieuzasadniona ekonomicznie (prościej sprzedasz obecne auto ,angola na części i kupisz coś z klima i abs). Prace pochłoną mega dużo czasu i samozaparcia bo będziesz się musiał wielu rzeczy nauczyć. Do tego koszty części,napełnienia klimatyzacji i do końca nie jesteś pewien czy czegoś nie sknociłeś .
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Adik1993
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Adik1993 »

Da się tylko czas, te opcje masz opisane na zagranicznych forach, niestety nasze polskie realia kuleją
Nie znam się, więc wypowiem się :)

1sze miejsce w Świątecznym konkursie fotograficznym 2015
Polo 9N 1.2 12v Germański Oprawca
Polo 6C 1.2 TSI Bluemotion

Polena na Fejsie
l
lukaszp12p
Newbie
Newbie

To na czym zależy mi najbardziej to klima :D Ale pap pytanie czy będzie trzeba kodować sterownik czy coś w tym stylu ? Klima oczywiście najzwyklejsza jaka jest.
Awatar użytkownika
Adik1993
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Adik1993 »

z tego co wiem to nie bo dochodzi Ci tylko opcja włącz wyłącz klime, co innego jest z klimatronem, a tu musisz pchać całą instalacje i wsio
Nie znam się, więc wypowiem się :)

1sze miejsce w Świątecznym konkursie fotograficznym 2015
Polo 9N 1.2 12v Germański Oprawca
Polo 6C 1.2 TSI Bluemotion

Polena na Fejsie
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

O ile dodanie ABS to tylko pompa wiązka przerobienie przewodów do pompy ABS i zainstalowanie czujników do kół plus wiązki do nich. Przy klimie masz istną demolkę aut. Z przodu do zainstalowania chłodnica klimy czyli zdjęcie zderzaka. Dołożenie sprężarki i czujnika temperatury zewnętrznej oraz wiązek do nich . Potem przewody z czynnikiem przez komorę silnika do kabiny i czujniki na nich wysokiego ciśnienia i niskiego plus oczywiście przewodu do nich. W kabinie trzeba zdemontować całą deskę ze zdjęciem kierownicy i wymiana całej centrali nawiewów. W sumie to bez różnicy czy instalujesz manualną czy klimatronik. Przy klimatroniku będzie tylko parę przewodów i czujników więcej do podpięcia. Cała różnica jest w centrali i panelu który i tak wymieniasz w całości.  Po wszystkim oczywiście test szczelności i nabicie.
Lenistwo drogą do postępu
l
lukaszp12p
Newbie
Newbie

Dziękuję za odpowiedź o to mi chodziło. Czyli z klima nie będzie problemy z wstawieniem nic nie potrzeba kodowac ani z tych rzeczy. A z tymi abs to będzie coś trzeba kodowac w sterowniku ? Jak patrzyłem na schematy to chyba 2albo3 przewody idą do komputera. A co do klimy to i tak wszystko muszę zdemontować bo auto jest po stluczce nawet silnikiem muszę wyjechać.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Jeśli chodzi o kodowania to z pewnością trzeba będzie to zrobić zarówno po dokładce ABS jak i klimatyzacji.
Większym problemem jest, jak koledzy piszą wyżej, duży zakres prac i rozebranie pół auta aby klimę dołożyć. Powiem tak,sam bym nie odważył się tego robić po raz pierwszy,ale jest pewna firma z Piotrkowa Trybunalskiego która zajmuje się tylko tym że dokłada klimę w autach i ponoć robi to bardzo profesjonalnie,wystarczy poczytać na forum skody. Ceny z ich częściami coś ok 1800zł za klimę manualną. Może będzie sporo taniej ze swoimi częściami? Osobiście uważam że jak ktoś ma zadbane i pewne auto to warto zainwestować takie pieniądze i klimę dołożyć,niż szukać auta z klimą i z dużym prawdopodobieństwem trafić na samochód po przejściach (jak to u nas bywa).
l
lukaszp12p
Newbie
Newbie

A czy macie pojecie jak kodowac takie coś? Mam ds150 i kodowac coś nim mogę lecz nie robilem tego nigdy i nie wiem jak sie za to zabrać. Może jest gdzieś temat o tym ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”