Filtry

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
naka
Newbie
Newbie

Filtry

Post autor: naka »

Witam, jestem nowicjuszem z dziedziny POLO i ogólnie samochodów, chciałbym się zapytać jakie Filtry Kupić do mojego POLO, jak mogę sprawdzić? jakie filtry muszę wymienić. VW POLO IV 9n 2002, 1.2 SILNIK czy jest może jakaś strona? niestety nie ogarniam strony ETKA
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Jeśli jest to świeżo zakupione auto i nie masz pewności co do serwisowania przez poprzedniego właściciela to olej silnikowy + filtr, jeśli to benzyna to filtr paliwa sobie darujemy, dalej filtr powietrza oraz kabinowy, tzw. pyłkowy.

Filtry marek Mann, Knecht, Hengst, Filtron. Darujemy sobie wynalazki typu Hart, Kraft, 4Max oraz wszelakie filtry marki Filtr.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

jihaad pisze: jeśli to benzyna to filtr paliwa sobie darujemy,
A dlaczego ? A jak od nowości nie był wymieniany a właściciel jeździł na oparach ?

Wymień też filtr paliwa . Gdy ja kupiłem swoje Polo mechanik zapewniał o jego wymianie. Nie wymienił . Nie aby coś się z autem działo ale wymieniłem filtr mając uwagę co do długości pracy pompy paliwa. Gdy zdjęty został stary filtr wyleciała z niego czarna maź . Filtr nie kosztuje majątek  25zł a ja kupiłem :

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, 20:38 przez Jaco-, łącznie zmieniany 1 raz.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Raz w życiu wymieniłem filtr paliwa w benzynie, gdyż zwyczajnie się rozpadł. Zaczął cieknąć ze starości, a mimo to problemów z układem paliwowym nie było. To było w 20-leniej Polówce i zakładam, że filtr ten miał 20 lat.
Trochę tych aut benzynowych już miałem, jak również nie spotkałem się do tej pory z zaleceniami producenta auta o takim czy innym interwale wymian filtra benzyny (wtrysk pośredni).
Dlatego uważam to za zbędne, choć zaszkodzić nie zaszkodzi. Można profilaktycznie wymienić zarówno filtr paliwa jak i 1000 innych rzeczy.  :)
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
n
naka
Newbie
Newbie

Post autor: naka »

jihaad pisze: Jeśli jest to świeżo zakupione auto i nie masz pewności co do serwisowania przez poprzedniego właściciela
Znaczy się mam karteczkę z Castrol ze wymieniany był filtr powietrza i oleju.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Jeśli było to zrobione niedawno i ufasz tej karteczce to w kwestii filtrów pozostaje kabinowy i ewentualnie paliwowy, którego to nigdy bez potrzeby nie wymieniam.
Kabinowy można obejrzeć i też nie jest konieczna wymiana, jeśli jest czysty i nie ma żadnych problemów z powietrzem w kabinie (parowanie, niemiły zapach).
Z ważniejszych tematów to byłby rozrząd i jako że idzie wiosna to przegląd klimatyzacji.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”