Cieknący olej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
melwin515
Newbie
Newbie

Cieknący olej

Post autor: melwin515 »

Witam

Od jakiegoś czasu cieknie mi olej z polówki po kropelce,  a dziś rano pojawił się dym. Okazało się że chlapneło większą ilość i się spala. Proszę o pomoc, co to za wyciek i co można z nim zrobić? Czy da się to naprawić w warunkach domowo-warsztatowych? Jaka jest skala trudności? Czy można z tym jeździć, moja żona codziennie dojeżdża do pracy i nie wiem co teraz...
Proszę o pomoc!

Załączam fotkę w celu diagnozy.

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Witam.Czy przypadkiem nie zmarzła ci odma. Jest to najczęściej powód do wyrzucenia oleju.Jakie objawy wystąpiły póżniej w pracy silnika .Za mało faktów by coś powiedzieć.
m
melwin515
Newbie
Newbie

Post autor: melwin515 »

Dzięki to jakaś wskazówka.Jeśli chodzi o jakieś dodatkowe spostrzeżenia to nic szczególnego nie zauważyłem poza tym, że samochód był odpalany przy -7 z problemami.
Stan oleju w połowie miarki.
Co teraz z tym zrobić? Można normalnie jeździć?
Ł
Łukasz100
Newbie
Newbie

Post autor: Łukasz100 »

Jesteś kolejnym posiadaczem vw z pojebanym silnikiem w którym zamarza odma.Musisz wyczyścić odmę i zmienić uszczelkę (silikon) pod deklem zaworów.
m
modrzyk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: modrzyk »

Czy możesz jeździć, możesz - tylko może się to skończyć tragicznie dla twojego silnika!
Nie zrób też przy tych mrozach takiej głupoty, że odpalisz auto i pójdziesz skrobać szyby!
Odpalasz i od razu jedziesz, jeśli około 2k obr/min zapala się kontrolka oleju (w niektórych także przeraźliwie wyje biper) to natychmiast auto zatrzymujesz i wyłączasz silnik, bo inaczej go zatrzesz!
Najlepiej wykręcić odmę, wyczyścić wszystko z przewodami włącznie i jeśli nie masz niczego zamarzniętego w silniku (np. smoka), to po wyczyszczeniu odmy jedziesz na w trasę 20 km po zagrzaniu silnika, żeby wszystkie pary odparowały...
Awatar użytkownika
oNe
Newbie
Newbie

Post autor: oNe »

Mi dzisiaj rano też zamarzła odma, migała i wyła kontrolka ciśnienia oleju i wywaliło mi przy tym około 2,5 litra oleju. Uzupełniłem, pojeździłem i jest ok  8)
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

oNe pisze:Uzupełniłem, pojeździłem i jest ok  8)
Jest ok do jutra  ::) Jeśli jej nie wyczyściłeś to znów zamarznie i życzę ci żeby tym razem przy okazji nie "wydmuchało" jakiejś uszczelki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”