Niecały rok temu kupiłem swoje VW Polo 9n3, rocznik 2006 1.4 TDI i jest to moje pierwsze auto. Do tej pory wszelkie drobne czynności eksploatacyjne wykonywałem sam z pomocą książki "Sam naprawiam" (wymiana tylnego pióra wycieraczki, odpieczenie przednich wycieraczek, wyciągnięcie i naładowanie akumulatora), teraz jednak potrzebowałbym pomocy ekspertów.
1) Ostatnio zaczęła migać pomarańczowa kontrolka świec żarowych. Kontrolka miga dość często, chociaż są momenty kiedy kontrolka nie miga. Zauważyłem, że kontrolka potrafi zacząć świecić po nagłych hamowaniach, zakrętach lub ruszeniu, ale być może to tylko przypadek. Ostatnio w trasie kontrolka cały czas migała, do momentu w którym nie zatrzymałem się na światłach, po ruszeniu znowu zaczęła migać. Czym to może być spowodowane? Jak zdiagnozować i usunąć błąd / usterkę?
2) Od momentu odłączenia akumulatora do ładowania, przestało działać radio. Po włączeniu radio wyświetla „SAFE” i oczekuje wpisania 4-liczbowego kodu. Nie mam książki serwisowej / do radia, w której ten kod by się znajdował. Jakie mam możliwości uzyskania tego kodu? A może jest jakiś sposób na odpalenie radia bez kodu? Czy chcąc wymienić radio na jakiś inny, nowszy model, nadal występowałaby konieczność wpisania kodu?
3) Ostatnio na koniec mojego miejskiego przejazdu (500 m pod inny blok) już na parkingu tuż przed wyłączeniem silnika zaczęła migać czerwona kontrolka oleju, poprzedzona trzy sygnałowym dźwiękiem (na 80% były 3 dźwięki, na pewno nie więcej). Sprawdziłem płyny, poziom oleju był ok, jednak poziom płynu chłodniczego był poniżej minimum (sporo poniżej, ale jednak w zbiorniku był). Po dolaniu płynu problem z kontrolką do tej pory nie wystąpił. I tu pytania:
a. Czy opisane zachowanie kontrolki mogło być spowodowane brakiem płynu chłodniczego?
b. Czy brak płynu chłodniczego świadczy o niesprawności układu, czy płyn mógł się po prostu skończyć / skurczyć zimą? Mogę to jakoś sam łatwo zdiagnozować?
c. Nie wiem jak długo jeździłem z płynem chłodniczym poniżej minimum (ostatnio sprawdzałem we wrześniu…). Co mogło się w tym czasie stać?
Bardzo dziękuję za wszelką chęć pomocy i wsparcia wiedzą