[6N] Światla drogowe i wlącznik.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Ventura
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Światla drogowe i wlącznik.

Post autor: Ventura »

Czy w Waszych polówkach również jest tak, że przy przytrzymaniu włącznika świateł drogowych żarówki świecą jaśniej? Czemu tak się dzieje i czy ktoś próbował przerabiać instalacje tak by świeciły tak również po puszczeniu włącznika.
Polo 96r. AEF & Toledo 92r. 2.0 2e
Obrazek
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Zaraz zaraz. Światła drogowe włącza się manetką od kierunków. Pstryk włączone, pstryk wyłączone.
Jeżeli musisz trzymać to masz zepsute. Ewentualnie za płytko pstrykasz, gdyż do migania drogowymi można lekko musnąć lub przytrzymać bez pstrykania.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

przy przytrzymaniu tej manetki swiecia swiatla mijania + swiatla drogowe... dlatego Ci sie wydaje jakby swiecily jasniej...
1. mamy swiatla mijania
2. podciagniemy delikatnie manetke od swiatel do siebie (ale tak zeby nie pstryknelo) - to swieca te i te swiatla
3. jak juz pstryknie to wlaczaja sie drogowe a mijania przestaja swiecic

o to chodzi? :)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

[quote=""redzian""]
3. jak juz pstryknie to wlaczaja sie drogowe a mijania przestaja swiecic

o to chodzi? :)[/quote]
o tego to nawet nie wiedziałem :blush2:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
V
Ventura
Raczkujący
Raczkujący

Tak zgadza się z tym, że mam zrobione mostkiem, że jak włączam drogowe to świeca również mijania (tak jak przy światłach na żarówki H1). Nie mam nic zepsute pstryka ale po pstryknięciu jak się przytrzyma światła świecą jaśniej (żarnik od długich), jak się manetkę puści świeci ciemniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Ventura może tego też nie wiem :blush2: , aż jutro sprawdzę
V
Ventura
Raczkujący
Raczkujący

Wygląda na to, że po puszczeniu manetki na lampach napięcie jest mniejsze (jak na złość padł mi miernik) niż jak się ją przytrzymuje tylko dlaczego?

edycja:

Sprawdzałeś?
Obrazek
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: VwPolo3 »

Witam, mam pytane odnośnie manetki do zmiany świateł z mijania na drogowe.
Mam polo III, rok 1996.
Gdy włączam światła mijania na pokrętle i przyciągam manetkę do siebie to włączają się światła drogowe ale jak puszcze to zmieniają się na mijania.
Gdy chce włączyć "na stałe" drogowe to muszę wybrać je na pokrętle?
Czytałem, że może być zepsuta ta manetka. Jak myślicie co może być nie tak?
Po co wtedy są światła drogowe na pokrętle jak można je włączyć "na stale" na manetce? Oczywiście rozchodzi mi się o sytuację gdy ta manetka jest sprawna.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Może mnie coś ominęło, ale pierwsze słyszę, że w 6N sa drogowe na pokrętle. Na pokretle masz 0 czyli wsio wyłączone, postojowe, a potem mijania. Manetka (ta od kierunkowskazow z lewej) jak pociagniesz do siebie to zmienisz mijania na drogowe. Widocznie manetka uszkodzona, wyłamany bolec przerzucajacy mijania na drogowe.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

W pokretle ewentualnie są jeszcze halogeny dlatego pewnie kolega coś pomylił. Jak coś to mam sprawna manetke.
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: VwPolo3 »

Niestety ta manetka jest uszkodzona.
Gdy chce włączyć światła drogowe przyciągam manetkę do siebie a ona wraca do pozycji pierwotnej. Gasnie kontrolka od swiatel drogowych i przełączają się na światła mijania.

Ile chciałbyś za ta manetkę razem z wysyłką?

Jakiś poradnik jak ja wymienić?

Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”