Wszystko o: SWAP silnika w 6N/6N2/Classic/Variant

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gesiu_15
Newbie
Newbie

Post autor: Gesiu_15 »

Dziś kupiłem silnik taki sam . Co okazuje się że trzeba zwracać uwagę na miskę olejową bo jest stalowa i aluminiowa , EGR jest z przodu a w nowszym AUA z tyłu , i mocowanie rozrusznika się różni  :) to chyba tyle w poniedziałek będzie SWAP mam nadzieję że odpali  ;D
Awatar użytkownika
Mirkins
Newbie
Newbie

Post autor: Mirkins »

Witam Kolegów jestem tu nowy i nie zbyt się odnajduje w temacie. A nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego się podpinam tutaj.
A więc co powinienem wiedzieć przy swapie silnika w polo 6n z 1.0 aer na 1.4 aex. czy trzeba przekładac wiązke elektryczną czy może zostac od 1.0 no i oczywiście czy dużo jest rzeźby i o czym powinienem pamiętać.
silnik pochodzi z takiej samej polóweczki co moja. Z góry dziękuje  :D :D :D :D
Ostatnio zmieniony 21 sty 2017, 22:42 przez Mirkins, łącznie zmieniany 1 raz.
D
DzonyM
Newbie
Newbie

Post autor: DzonyM »

Ja jestem świeżo po zmianie silnika z 1.0 aer na 1.4 aex, jak na razie jest ok. Silnik pracuje na osprzęcie i skrzyni od 1.0. Wchodzi bez problemu.
Awatar użytkownika
Duzzzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: Duzzzy »

Pacjent:
Variant 2001r.
Sprawa:
Swap z 1.4 AUD na 1.6 AJV
Jak wygląda temat z wiązką ? co może zostać a co trzeba położyć ?
Już jest Polo na daily.
E
Egon-26
Newbie
Newbie

Post autor: Egon-26 »

Witam wszystkich. Mam pytanie? pewnie dla nie których będzie banalne, ale kieruje je do ludzi, którzy robili to lub mieli z tym styczność!☺
Czy do polo 6n2 ktoś robił SWAP 1.9tdi ?? Jak tak.. to jaki silnik + skrzynie włożył i które auto lub model silnika najlepiej pasuje jako dawca? Albo podać namiary do osoby która coś takiego robiła. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
yakubo1990
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yakubo1990 »

Rozpoczynam SWAPa vr5 do polo 6n :) właśnie wylatuje mój 1.4 60ps ze skrzynią. Jest ktoś na forum  kto wsadzał V5 do polo ?
Awatar użytkownika
Kllaudiiusz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kllaudiiusz »

Mam kilka pytań i myślę ze znajdę tu na nie odpowiedź:)
Czy do 6n2 zmieszcze silnik vr6 czy obejdzie sie bez ciecia podluznic itp. ?
I i jakie autko z vr6 wziąć najlepiej jako dawce ? Golf passat czy moze Sharan?
t
tom13
Newbie
Newbie

Post autor: tom13 »

Koledzy czytam cały temat ale coś może źle szukam. Kupiłem 6N2 z 2001r 1.0 AUC ale to kurna jechać nie chce. Starczyłby może 1.4 już. Proszę wskazać jaki 1.4 powinienem szukać żeby bezboleśnie i najprościej można było te silniki podmienić. Co jeszcze byłoby potrzeba itd. Doczytałem tyle że skrzynię i komp, może coś jeszcze. U mnie nie ma immo i wolałbym dalej nie mieć. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2017, 21:51 przez tom13, łącznie zmieniany 1 raz.
6N2 1.4MPI AUD 2000r. z Białego Boru
x
xKamiLx
Newbie
Newbie

Post autor: xKamiLx »

Witam jestem posiadaczem Polo 6n 60km 44kw i silnik w nim wyzionął ducha.Jaki silnik jest najłatwiej włożyć myślałem nad jednostką z Golfa II 1.8 RP 66 kW 90 KM.Co wy na to ?
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Fikssu2 »

Witam ,nieco odświeżę temat  :)
Mam kilka pytań dotyczących swapa ale czytając forum mało KONKRETNYCH informacji znalazłem na ten temat.
Pacjent 1.0 AER jeżeli bym robił swap na 1.4 AFH lub 1.6 AJV to:

1. Czy osprzęt będzie pasował do tych silników? Chodzi mi np o rozrusznik ,przepustnice itd
2. Przy wymianie silnika na jeden z powyższych półosie mogą zostać czy muszę je wymienić? (ukręci czy pojeździ?)
3.  O pompe paliwa by wymienić raczej nie muszę pytać prawda?
4. Czy skrzynia od 1.4 8v podejdzie do tego silnika AFH lub skrzynia od 1.6 8v podejdzie do tego AJV?
5. Czy tanie rzeczy jak ukł. chłodniczy zostaje czy muszę też cały wymienić?
6. Łapy trzymające silnik od 1.0 zostają czy muszę wymienić na mocniejsze?
7. Ciężko zrobić swap hebli z bębnów na tarcze? (tył)
8. Dolot ,filtr powietrza zostają? czy też muszę wymienić?
9. Wszystkie linki np. od sprzęgła zostają czy coś przerabiać trzeba?
10. Jak sprawa z licznikiem i obrotomierzem? Muszę coś przerabiać/zmieniać czy wszystko p&p?
11. Jak sprawa z immo? 1.6 lub 1.4 w/w posiadają takowy czy nie? (w swoim 1.0 nie mam)
12. Jak sprawa z cewką zapłonową? Zostaje czy wymienić?
13. Serwo hamulcowe - wymieniać od 1.6 lub 1.4 czy może zostać oraz jak sprawa z pompą hamulcową?

Jeśli mi coś jeszcze przyjdzie na myśl to napiszę  :D

B. Pod tym podpunktem zapytam o swap silniczka poliftowego 1.6 16v czy podchodzi do przedlifta plug&play czy trzeba rzeźbić?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, 23:51 przez Fikssu2, łącznie zmieniany 1 raz.
D
Daniel 30
Newbie
Newbie

Post autor: Daniel 30 »

Witam wszystkich kolegow na forum jestem tu nowy. Dolaczylem do was bo sporo tu madrych glow w sprawie swapu. Przechodzac do tematu posiadam polo z 2000r 1.4 mpi w 8 6N2ktore juz umarlo. Podjelem sie swpu na starszy silnik 1.4 w 86N gdyz posiadam stare polo po dzwonie i mam wszystko od niego. Problem tkwi w elektryce. Musze teraz wpiac sie pod skrzynie bezpiecznikow i przekaznikow czy jest ktos w stanie mi pomoc jak sie za to zabrac i jak to przerobic ?? Z gory dziekuje i pozdrawiam
c
critt89
Newbie
Newbie

Post autor: critt89 »

Witam Forumowiczów,
Szukałem, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój problem. Posiadam polówkę z 2000 r. (6N2) z silnikiem 1,4  16V (AUB), który niestety się zatarł i jest nie do odratowania. Kupiłem silnik AUB ze Skody Fabii 1,4 (AUB), okazało się, że silnik nie pasuje, ponieważ skrzynia do niego nie podchodzi (skrzynia o kodzie ETB), mechanik coś wspominał jeszcze , że mocowanie do ramy z tyłu nie  pasuje. Silnik muszę niestety odesłać......
I oto moje pytania:
1. Czy muszę szukać silnika tylko z takiej samej polóweczki  i tylko z polo będzie pasował?
2. Czy ewentualnie są zamienniki silników, które mógłbym wsadzić i by podeszły pod tą skrzynię?
3. Czy AQQ i AFK, które również były produkowane do tej wersji polo, będą pasowały bez problemu?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 22:31 przez critt89, łącznie zmieniany 1 raz.
K
Kordziax
Newbie
Newbie

Post autor: Kordziax »

Witam panowie!
Potrzebuję wszystkich możliwych informacji o swapie z 1.0 AEV na 1.6 AEA  ;)
k
kat825
Newbie
Newbie

Post autor: kat825 »

Hej.
Fakt że zarejestrowałem się na forum 2 tyg temu a dopiero teraz moja rejestracja się powiodła, i moja sprawa już nie istnieje ale zapytam.
Był VW LUPO 1.4 mpi po lifcie z 03r, z uszkodzonym silnikiem, czy jest możliwy swap 1.6 mpi? jak tak to jakiego? czy cały z osprzętem czy wystarczy goły słupek? od Polówki będzie pasował, czy może np od Skody Felicii/Octavii mk1?
Pytam bo mnie to non stop intryguje i interesuje.
Autko miało być na dojazdy do pracy z gazikiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”