Dziwna usterka.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Kamil96
Newbie
Newbie

Dziwna usterka.

Post autor: Kamil96 »

Witam wszystkich!

Zacznę od początku. Pacjent: Polo 6N, 98r, 1.4 60km, benzyna+gaz.

Dzisiajszego wieczora poszedłem do samochodu dolać płynu do spryskiwaczy, sprawdziłem przy okazji olej ale był około 1/3 także jeszcze dość wystarczająco ale stwierdziłem, ze nie mam co robić to sie brykne do sklepu po butelkę oleju na zapas. Temperatura -23 stopnie. Odpaliłem samochód i zaświeciła sie lampka od oleju.. po chwili zgasła. Samochód chodził trochę głośniej niż zwykle ale myślałem, ze to od zimna. Pojechałem do sklepu, wszedłem do samochodu, odpaliłem i ruszyłem. Przyjechałem 100m i nagle auto jakby sie zadwawiło i zgasło. Zepchnąłem na parking przy stacji i próbowaliśmy go odpalić przez kable ale dosłownie dwa razy sie przydusił i nie ruszył to zostawiłem żeby cos sie nie stało. Sprawdziliśmy stan oleju - był, silnik sie nie spocił, nic nie ciekło, suchutko. Obejrzeliśmy, wszystko ok, nic nie śmierdziało. Postawiliśmy ze to moze być brak benzyny chociaż teoretycznie powinna być, i mam nadzieje ze to wina benzyny. Auto zostawiłem i wróciłem 5km z buta do domu. Co mogło sie stać?

Dodam, ze rozrząd niedawno wymiany na firmowe części, kopułka i przewody powinny być ok, ostatnio wymieniane.

Gdzieś wyczytałem, ze cos tam mogło zamarznąć i olej moglbyc niepodawany do silnika i sie zatarł i złomowanie. Jak myślicie, co mu dolega?
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
Kamil96
Newbie
Newbie

Dzisiaj zholowalem z rodzicami samochód. Tata twierdzi ze na początku moze akumulator wiec sie ładuje dzisiaj i jutro podpinamy. Silnik raczej zatarty nie jest, bo samochód kręci tylko tak jakby cos go blokowało, być moze brak prądu. Ale znalazłem jeszcze jedna rzecz - dziwny dźwięk przy próbie odpalenia - taki delikatny pisk, niesłyszalny z kabiny, dopiero przy otwartej masce. Nie powiedziałbym ze jest metaliczny tylko cos podchodzący pod to. Tato powiedział ze to moze być pasek klinowy.. co myślicie? Strasznie sie boje ze zatarłem silnik, a to moje pierwsze auto i mi go strasznie szkoda, stare, ale zdrowe oprócz małej rdzawki na lakierze i jakis dziur pod pasażerami z tylu bo mi woda wchodzi tam :/
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

akumulator to nie może być skoro mówisz ze ci zgasł w czasie jazdy chyba że go nie ładowało to wtedy mógł paść, ale skoro mówisz że coś go blokowało to prawdopodobnie jest zatarty.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
Kamil96
Newbie
Newbie

Kolejny dzień i nowe doświadczenia. Wymienione zostały przewody, kopułka, palec, cewka. Do tego iskra jest. Nadal nic. Auto kręci, rozrusznik kręci, paliwo podawane bo aż czuć benzyne, ale coś jakby go "blokuje" w sensie nie jest to że jakaś "ściana" - wiece o co chodzi, tylko kręci ale brakuje mu tak jakby jakiegoś ostatniego "zapalnika" czy coś żeby ten silnik ruszył, raz prawie odpalił. Pisk ustał. Jeszcze troche pogrzebałem i mam dziwne wrażenie, że palec pod kopułką jakoś jest zbyt luźny. Ostatecznie zaprowdadze go do mechanika, ale wolałbym naprawić to w domu.
Awatar użytkownika
Kamil96
Newbie
Newbie

Hej. Jeżeli ktoś by kiedyś przegląd ten wątek, okazało się, że rozrząd przeskoczył o parę ząbków i filtr powietrza i odma zostały uwalonej olejem i stąd olej w filtrze i jego podwyższony stan. Pozdrawiam! ;) Wątek do zamknięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”