[6n1] Uszkodzenie silnika na jednym cylindrze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Jadziek
Newbie
Newbie

[6n1] Uszkodzenie silnika na jednym cylindrze

Post autor: Jadziek »

Witam,
miał ktoś z Was podobne zdarzenie i co może być przyczyną?
Odstawiłem do mechanika auto na wymianę termostatu po czym na drugi dzień zastałem auto z uszkodzonym silnikiem na 1 cylindrze. Mechanik twierdzi że wystawił auto przed warsztat i zostawił włączone po czym usłyszał walnięcie w silniku i silnik zgasł. Na tą chwilę po wykręceniu świec na jednym cylindrze świeca jest spłaszczona a zawór wykrzywiony wystaje do otworu gdzie była świeca. Co mogło być powodem że tłok poszedł wyżej na jednym cylindrze i uszkodził zawór oraz świecę nie mówiąc o sobie samym? Czy mógł się poluzować korbowód na wale i podskoczył wyżej? Będę dopiero na wiosnę zaglądał w ten silnik tylko zastanawiam się czy warto remontować jeden tłok, korbowód i głowicę czy po prostu kupić silnik jakiś używany w ciemno i zakładać taki?
Może ktoś z Was ma do sprzedania taki używany ale pewny silnik 1.4 16V 101KM AFH.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

prawdopodobnie wypadły pół pierścienie zabezpieczające zawór, pęknięte sprężyny zaworu, przestawiony rozrząd,zapiekło zawór, tłok nie powinien pójść do góry .
edit; to raczejtłok wzawór a zawór uderzył w świece
Ostatnio zmieniony 10 sty 2017, 10:02 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
J
Jadziek
Newbie
Newbie

Post autor: Jadziek »

Dzięki Kolego za odpowiedź. Mechanior niby pokazał mi że pasek na rozrządzie nie przeskoczył ale wiesz jak jest aby zrobić klienta w jajo można i pasek ponownie ustawić i głupa rżnąć - nie wierzę mechanikom dopóki nie zobaczę na własne oczy jak robią. Ale dzięki bo nie brałem pod uwagę że to od głowicy a nie od tłoka się mogło stać. Rozbiorę i zobaczę co i jak w takim razie.
Pozdrawiam
s
szopal
Początkujący
Początkujący

Post autor: szopal »

Trochę offtop ale myślę że każdemu się spodoba... mi uświadomiło jak mechanicy robią nas w konia...

http://player.pl/programy-online/bedzie-pan-zadowolony-odcinki,2047/odcinek-7,S01E07,28745.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”