[9N] SWAP? Co robić?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Dervish
Newbie
Newbie

[9N] SWAP? Co robić?

Post autor: Dervish »

Witam serdecznie!

Od paru tygodni myślę nad przerobieniem/podrasowaniem mojej polówki, zbieram informację z różnych źródeł odnośnie silników itp, lecz pojawił się dylemat - swap, czy dłubiemy w silniku?

A więc, posiadam polo 9N z silnikiem 1.4 TDI - jak każdy wie jest to blizniak słynnego 1.9 TDI obcięty o jeden cylinder - co za tym idzie - jest lżejszy.
Wiem że jest możliwość wsadzenia turbiny VNT, kolektor trzeba przerobić, wiadomo FMIC, mapy, downpipe itp.

Zależy mi na stabilnych 140-150KM, czy ktoś miał styczność z tuneup'em 1.4 TDI?

Tak, wiem że mogę wsadzić 1.8T ale czy jest sens?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2016, 1:26 przez Dervish, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,z tego co wiadomo 1.4 TDI można bezpiecznie zrobić na 100KM,jeśli chcesz więcej to raczej tylko SWAP na 1.9 TDI 130KM i tu można już się bawić,spokojnie da się podnieść moc na 150-160KM. Tylko przy takim nadmiarze mocy to już raczej wymiana hamulców na mocniejsze by się przydała :)
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Nie gadaj glupot. 1.4 samym wirusem sie robi do okolo 90 koni. 100 nie widzialem jeszcze. Ogranucza mocno serie kat i IC. po wymianie turbo i reszty wycisniesz spokojnie duzo wiecej.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

wesol zajmujesz się profesjonalnie tuningiem silników?
Raczej nie, wiec nie pisz mi że gadam głupoty,bo w tamtym roku osobiście dzwoniłem do jednej dość znanej w Polsce firmy (nie będę przytaczał nazwy) ,która robi to naprawdę profesjonalnie,(stroi programy pod każdy silnik indywidualnie,wraz z pomiarami przed i po na hamowni),i uzyskałem od nich info że 1.4 tdi można zrobić do 100KM,bez ingerencji mechanicznej,jak motor w dobrym stanie.
Ale oczywiście ty wiesz lepiej od firmy która robi to na codzień  ;D
P.s a ile widziałeś na oczy 1.4 TDI które po modach miały,jak piszesz,dużo więcej niż 100KM,bo podejrzewam że żadnej.
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Jeżeli masz trochę gotówki to rób Swapa na 1.9 tdi 130KM

Sam mam program na 90KM w moim 9N3 1..4 tdi 70KM

1.9 tdi otwiera ci szerszą drogę do modyfikacji silnika . Pierwsza sprawa : Większa moc , więc tak jak kolega u góry napisał zainwestuj w hamulce. Zapewne z tyły masz bębny tak jak ja...
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

wesol pisze: Nie gadaj glupot. 1.4 samym wirusem sie robi do okolo 90 koni. 100 nie widzialem jeszcze. Ogranucza mocno serie kat i IC. po wymianie turbo i reszty wycisniesz spokojnie duzo wiecej.
Mało widziałeś :)
Mój 1,4 TDI 70 KM wypluł 105 KM ale było dymnie. Przy obcięciu zadymienia zostało 95.

Robert z Tune Up z Gdańska mówił mi, że miał zrobionego własnego na 150 z grubszymi przeróbkami.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Tak mial arose. Bylem pierwszym razem to mial to auto jeszcze. Autko zorbione na dojazdy po bólki. Tak mi RObert mowil przynajmniej a bylem tam u niego tez wiele razy. Jego arosa gwoli scislosci miala nieco wiecej. Główne mody to pompki AL i turbo gt1749VA. Wtedy robilem u niego swojego sharana ze 115 koni na 160 koni i wlasnie na rolkach wtedy mi mowil  o prawie tyle co moje autko.  Takie wyciskanie z 70 konnego 1.4 tdi na 100 koni to proszenie sie o problemy. to ze jak ostro podkoksujesz i wyjdzie ci te sto pare koni ale z dymem to ja wiem ale zaden tuner nie ebdzie z tego ani zadowolony ani nie bedzie sie tym szczycil. Mozesz mi wierzyc albo i nie ale i ja mam jego nr zapisany w telefonie i on ma moj zapisany. I z nim jestem na Ty i z Fiodorem tez. Moja żona takze ich zna.
Do niedawna mial tez tourana ze swapem na 2.0 TFSI z moca na 400 koni. Fiodor tez pogania niebieska ibiza 1.9 tdi z prawie 300 koniami pod maską.
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”