Witam mam problem, przy dodawaniu gazu na jakimkolwiek biegu na wolniejszych obrotach, ze skrzyni biegów wydobywa się dziwny dźwięk ni to cykanie, ni to grzechotanie,.
Powiedzcie mi czy to może być mały stan oleju? Jeśli tak to czy dolewać czy jeśli już tak wyje to szukać innej skrzyni? Jeśli inna skrzynia to na jaką warto zwrócić uwagę? Może ciut dłuższa?
skrzynia w gti to temat rzeka. jeśli problem dotyczyłby stanu oleju, na wyższych obrotach piątego biegu słyszałbyś metaliczny świst. piątka jest najsłabiej smarowana ponieważ znajduje się za przetłoczeniem, przez które musi się przelać olej, co jest niemożliwe przy jego niskim stanie. wycie łożysk bądź huczenie spowodowana wżerami na zębatkach także byłoby odczuwalne przy wyższych obrotach - więc i to odpada.
egzemplarze 6N2 GTI z początku produkcji posiadały skrzynię ETG, która została zastąpiona poprawioną o symbolu FFW. w ich miejsce technicznie pasuje w zasadzie każda inna, np. z 1.4 16V. różnica polega na przełożeniach. jeśli już będziesz musiał wymienić skrzynię, szukaj takiej z oznaczeniami DUY, FFS, ETC, FHX lub DXM - posiadają one fabrycznie elektroniczną szperę.
witam, ostatnio wymieniałem skrzynię biegów(była skrzynia od seata cordoby 1.6) a założyłem skrzynię o oznaczeniu ffw, czasami jest problem aby wbić jakikolwiek bieg, olej wlany nowy, czy wymiana poduszki skrzyni może pomóc? gdzie ta poduszka się znajduje? mam polo z 2000r 1.6 GTI AVY, dodatkowo kiedy jadę na 4 biegu to lewarek delikatnie się porusza, gdy wciskam gaz lewarek idzie do przodu a gdy gaz puszczę to się cofa, wszystko jest delikatne na innych biegach tego nie ma.
Było: Golf III 1.9 CL TD, GOLF II 1.3 CL, Golf III 1.6 GL, Audi A3 1.9 TDi AHF(137PS) jest: Golf IV TDi ASV 110PS i Polo 6n2 GTi (125PS)
Może regulacja na wybieraku przy skrzyni by pomogła z wrzucaniem biegów? Która poduszka? Skrzyni? Ona znajduje się za skrzynia. Jest podłużna, przykrecana do podwozia. Bez problemu ją Zobaczysz.