[9n] Wysokie spalanie, mało mocy 1.4.16v

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiekp11
Newbie
Newbie

[9n] Wysokie spalanie, mało mocy 1.4.16v

Post autor: krzysiekp11 »

Witam! Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Jakieś 3 miesiące temu kupiłem Polo 9n 1.4 16v, auto ogólnie działa bez zarzutów, jedyną bolączką jest stosunkowo duże spalanie oraz dosyć kiepska dynamika, mówiąc bardziej szczegółowo: w cyklu miejskim auto pali zwykle koło 10-11 l. nie depczę go jakoś szczególnie, nie stoję po pół godziny w korkach. Co do dynamiki, nie oczekuje wgniatania w fotel, aczykolwiek 16v teoretycznie to powinien być mały wariat. Początkowo myślałem ze moze to być czujnik temp. cieczy chłodzącej, poźniej że byćmoże katalizator i tutaj mała miejsce wizyta u kumpla ojca ktory zna się na samochodach, rzekomo. Zalecił żebym na dłuższej trazie go trochę "przepalił". Trasa około 200km praktycznie cały czas 140 km/h i ku mojemu zdziwieniu spalanie na poziomie 6-6.5l.

I tu pojawia się pytanie, czy mój styl jazdy w miescie jest jakiś dziwny, poprostu ten tym tyle pali czy jednak jest możliwa jakaś usterka. VAG nie pokazuje błędów.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!!
z
zuczek83
Newbie
Newbie

Post autor: zuczek83 »

Hej, mam u siebie polo 9n silnik 1,4 16v 100KM oznaczenie silnika BBZ,
objawy podobne do Twojego, silnik słaby (mam porówanienie do forda fiesty 1,25 75 KM), w mieście paliwo żre jak smok, jak przyspieszam słychać jak graja zawory.
Na trasie potrafi spalić 5l.
idąć za wskazówkami myślę że może być spalanie stukowe, zalałem pol baku 95 i pol baku 98, bez poprawy, nastepnym razem zaleje 98 wtedy moze bedzie choć trochę poprawa, być może przestawiony rozrząd, albo katalizator.
ALBO TEN TYP TAK MA:)
k
krzysiekp11
Newbie
Newbie

Post autor: krzysiekp11 »

Zwykle moje trasy w mieście maja około 4km, może to jest kwestia tego że silnik bardzo długo chodzi na ssaniu? Często wskazówka temperatury rusza się dopiero po 3 km.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”