[6N] Klimatyzacja szczelna, nabita nie chłodzi.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adrian8308
Newbie
Newbie

[6N] Klimatyzacja szczelna, nabita nie chłodzi.

Post autor: adrian8308 »

Witam! Mam pytanie do forumowiczów.  Postaram się opisać najkrócej przypadek.
Wymienialem jakiś czas temu chłodnice mechanik powiedzieli że nie wie czy mu się uda włożyć wszystko bez rozszczelnienia układu klimy bo coś tam mu przeszkadzało.  Odebrałem auto a że to była pora zimowa to nie wiem czy wtedy działała klimatyzacja.  Jak się zrobiło ciepło to już nie działała.  Pojechałem więc nabic,  pan nabił ale mówi że nie działa,  pytam dlaczego a on odpowiada że prawdopodobnie są zamienione węże i jest jakiś odwrotny układ.  Ja się na tym nie znam więc w pierwszej chwili pomyślałem o mechaniku że coś może źle złożył ale zastanawia mnie jedną kwestia.  Jakim cudem w układzie zostało 340g czynnika?  Poan od kliny mówił że układ szczelny pompa działa a w układzie było tak jak wyżej napisałem 340g czynnika.  Jest jakaś forumowa metoda żeby sprawdzić prawdomówność gościa od klimy?
Strzałką zaznaczyłem przewód który robi się strasznie zimny,  po chwili pojawia się szron,  tzn obydwa są zimne ale ten z prawej jest wyraźnie zimniejszy.  Przy pompie te które wchodzą do niej obydwa są w miarę cieple.

Dzięki i pozdrawiam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Jeżeli jeden z węży dochodzący do parownika jest zimy i osadza się na nim szron to znaczy, że klima działa. Po czym stwierdziłeś, że klimatyzacja nie działa? Jeśli tylko po tym, że z kratek nawiewów nie leci zimne powietrze to może trzeba się przyjrzeć panelowi sterowania nawiewami.
a
adrian8308
Newbie
Newbie

adek1983 pisze: Jeżeli jeden z węży dochodzący do parownika jest zimy i osadza się na nim szron to znaczy, że klima działa. Po czym stwierdziłeś, że klimatyzacja nie działa? Jeśli tylko po tym, że z kratek nawiewów nie leci zimne powietrze to może trzeba się przyjrzeć panelowi sterowania nawiewami.
No właśnie z kratek nie leci zimne powietrze,  mógłbyś powiedzieć co mógłbym sprawdzić?  To jest klimatyzacja manualna
Idę sprawdzić ten parownik i dam znać.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2016, 11:23 przez adrian8308, łącznie zmieniany 1 raz.
a
adrian8308
Newbie
Newbie

Chodzi o ten nisko obok prawego koła?  Jeżeli tak to Sprawdziłem  do parownika dochodzi zimny oszroniony wąż. 
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Parownik klimatyzacji znajduje się w tunelu pod deską rozdzielczą. Można go sprawdzić demontując wentylator nawiewów i przez otwór po wentylatorze sięgnąć do parownika. Jak będzie zimny to znaczy, że klima działa. Obstawiam, że albo odpięło/ułamało się cięgno od sterowania ciepło/zimno, albo masz coś ułamane przy klapach sterujących.
a
adrian8308
Newbie
Newbie

adek1983 pisze: Parownik klimatyzacji znajduje się w tunelu pod deską rozdzielczą. Można go sprawdzić demontując wentylator nawiewów i przez otwór po wentylatorze sięgnąć do parownika. Jak będzie zimny to znaczy, że klima działa. Obstawiam, że albo odpięło/ułamało się cięgno od sterowania ciepło/zimno, albo masz coś ułamane przy klapach sterujących.
Cięgno raczej skreslam  bo sterowanie cieplo/zimno działa z tym że nie leci tak zimne powietrze jak to się odbywa przy sprawnej klimie.
To zdjęcie gdzie jest strzałka to te przewody właśnie wchodzą w podszybie czyli prawdopodobnie idą do parownika i tak jak pisałem obydwa są zimne z tym ze jeden jest naprawdę zimny.
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Cos jest nie tak bo jeden przewód ma być goracy a drugi bardzo zimny także jedź lepiej do kogoś konkretnego w sensie mechanika.
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”