[6N] silnik 1.0 czasem nie chce odpalić

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukaszm
Newbie
Newbie

[6N] silnik 1.0 czasem nie chce odpalić

Post autor: lukaszm »

Cześć,

Posiadam Polo 6N z silnikiem 1.0 37KW co jakiś czas borykam się z problemem odpalanie silnika tj. przekręcam zapłon, kontrolki się zapalają, dmuchawa się włącza ale w momencie gdy chce odpalić auto nic się nie dzieje przekręcam kluczyk i cisza, nie słychać rozrusznika.
Może ktoś z Was miał podobny problem? Niestety nigdy nie wiem kiedy problem wystąpi w związku z tym trudno coś zdiagnozować. Nie ma znaczenia czy auto jest rozgrzane czy zimne.
Ostatnim razem w sobotę gdy wystąpił taki problem po kilku nieudanych próbach zostawiłem kluczyki w stacyjce i wyszedłem zadzwonić do żony aby przywiozła drugi komplet kluczyków gdy wróciłem Polówka odpaliła przy 1 próbie.
Najbardziej się obawiam, że kiedyś auto zgaśnie żonie na skrzyżowaniu i nie będzie chciało się odpalić także chciałbym w jakiś sposób rozwiązać ten temat.

ps.
Auto w rodzinie od nowości, także nie ma mowy o złożeniu go z 3 innych :)
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Jeśli kontrolki zapalają się, a przy próbie rozruchu gasną, wydaje mi się, że powinieneś sprawdzić wszystko kable od akumulatora, do rozrusznika, masę. Zobacz czy kable nie są zaśniedzialem, przeczysc je i powinno pomóc. Ewentualnie pada kostka stacyjki.
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Przychylam się do opini kolegi.tylko wymiana kostki i to na orginalną bo z zamiennikiem za dwa miesiące będzie to samo.Ja sprawdziłem w ten sposób że zdjąłem wtyczkę z stacyjki.Mowa o wtyczce z grubymi kablami.Gruby czerwony przewód zwarty czerwonoczarnym.Jeśli rozrusznik się odezwie to na bank wymiana kostki.Dla pewności sprawdzić kolor przewodu który idzie do automatu rozrusznika.Czasami może być inny bo umnie takie były
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”