[quote=""bnd""]jak mam silnik 1.0 ALL to mogę wsadzić 1.4/1.6 8V?[/quote]
Jak najbardziej. ALL był na wielopunkcie i takowego bym szukał 1.4/1.6.
[quote=""bnd""]czy obojętnie 8v czy 16v?[/quote]
Nie do końca obojętnie, ale o tym poniżej.
[quote=""bnd""]z dowolnym oznaczeniem bez przerabiania mocowań[/quote]
Pod obecne mocowania pasował Ci będzie każdy silnik montowany seryjnie w 6N.
[quote=""bnd""] zostawienie aktualnej skrzyni biegów[/quote]
I tu zaczynają się schodki. skrzynia z 1,0 jest tak krótka, że wkładając 1.6 v-max będziesz miał w okolicach 150 km/h. Odejście będzie całkiem fajne, ale jest spore prawdopodobieństwo, że skrzynia po niedługim czasie się rozleci.
[quote=""Cygan""]Swap z ADX na jakiś 1.6 16v to dobry pomysł? Ew. co (możliwie jak najmniej kłopotliwie) podejdzie w miejsce silnika 1.3 ADX (zależy mi na wyższej mocy silnika oraz jak najniższych kosztach, swap robię samodzielnie[ tyle ile się da])?[/quote]
O ile dobrze pamiętam, to ADX miał jednopunktowy wtrysk, więc idąc po najniższej linii oporu, wybrałbym AEA (1,6 8v 75 KM). Skrzynię mógłbyś wtedy zostawić z ADXa.
[quote=""krisv""]Panowie mam b. ważną kwestie. Posiadam Polo 6n1 1,4 AEX i trafił się w b dobrej walucie Golf 3 z 1,6 8v AFT 100 PS.
Teraz powstaje pytanie czy da się do zswapowac do mojej malej budki ??:) ewentualnie na co zwracać uwagę itp.[/quote]
Dać się da, tylko po co? AFT jest niespecjalnym silnikiem. Mocowania prawdopodobnie nie będą pasować, podobnie jak i skrzynia. Ten motor był montowany też w Polo Classic/Variant, ale one akurat bardziej zbliżone są do Golda Mk3, jeżeli chodzi o komorę silnika.
Jeżeli masz zdrowego AEXa, to to jest nieśmiertelny motor

Powinien gdzieś na forum być temat odnośnie podnoszenia mocy w takim motorku
[quote=""schumi555""]Posiadam silnik 1.0 AEV w moim Polo. Na co mógłbym go zeswapować? Chciałbym włożyć taki silnik, który pasuje bez przerabiania mocowań i rzeźby Pojemność 1.4 i wyżej [/quote]
Tylko 1.6 8V AEA. AEV był na monowtrysku i chcąc włożyć cokolwiek na wielopunkcie, musiałbyś sporo gratów dokupić. Rzecz jasna rzeźby nie ma, bo motorki s praktycznie plug & play, jeżeli dorwiesz motor z Polo.