[6n2] Problem z elektryką tylnej klapy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

X
Xenon.
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z elektryką tylnej klapy

Post autor: Xenon. »

Witajcie, jestem posiadaczem vw polo z 2001 roku. Nie działa w nim wycieraczka tylnej szyby i jej ogrzewanie. Wycieraczka zatrzymała się jakby w połowie cyklu. Macie może jakieś pomysły co mogło się popsuć? Sprawdzałem bezpieczniki, wszystkie są zdrowe. Gdzieś tutaj na forum znalazłem napięcia na kablach do wycieraczki, więc zobaczę czy w ogóle dociera tam prąd. Dziwna sprawa, że te dwie rzeczy nie działaj, być może mają jakąś wspólną kostkę? Z góry dziękuje wszystkim za pomoc :)
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

najprawdopodobniej przetarła się wiązka kabli, sprawdź gumową przelotkę która idzie do klapy. na rynku występuje nawet "zestaw naprawczy", bo temat przecierających się kabli w grupie vag jest powszechny:

Obrazek
X
Xenon.
Newbie
Newbie

Sprawdzałem, kable są całe
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

sprawdź więc czy dociera prąd
X
Xenon.
Newbie
Newbie

Sprawdzałem i jest napięcie, nie jestem pewien czy jest prawidłowe. Wiecie może jakie napięcie powinno być na którym styku?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

[quote=""Xenon.""]Wiecie może jakie napięcie powinno być na którym styku?[/quote] Wycieraczka jak i ogrzewanie tylnej szyby powinna być zasilana napięciem 12V.
X
Xenon.
Newbie
Newbie

Wczoraj się dopatrzylem, że bezpiecznik od ogrzewania tylnej szyby został wyjęty -.- dzisiaj go wymienię i dam znać co i jak. Na kablach do wycieraczki było ok 12v. Czyli skoro prąd dociera to albo mechanizm albo silnik co?
X
Xenon.
Newbie
Newbie

Wsadziłem bezpiecznik do ogrzewania tylnej szyby, po odpaleniu zapłonu przestały działać wycieraczka wraz z spryskiwaczami. Okazało się, że padł bezpiecznik od "układu mycia/wycierania", po wymienieniu go i wyjęciu bezpiecznika od ogrzewania szyby, wycieraczka przednia i spryskiwacze znowu zaczęły działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”