[9n] Jak sprawdzic przebig

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
apacen
Newbie
Newbie

[9n] Jak sprawdzic przebig

Post autor: apacen »

Witam
Mam Polo 9n 2003 rok 1,4 16V.Ostatnio byłem na warsztacie gdyż musiałem wspawać nowe zawieszenie tłumika(przebieg 119500km).
Przy okazji chciałem żeby mechanik sprawdził przebieg samochodu komputerem.W odpowiedzi usłyszałem że nie ma sensu gdyż w tym modelu przebieg jest zapisany tylko w liczniku a w sterowniku silnika był zapisany przebieg w TDI.
Czy to jest prawda że nie można porównać,sprawdzic przebiegu z sterownika silnika?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Nieprawda. Przebieg jest zapisywany i w sterowniku silnika i w liczniku. VAG Commander jest w stanie odczytać przebieg ze sterownika silnika.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomcho666
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomcho666 »

Tak jak kolega wyżej. Przebiegi tylko w liczniku były zapisywane w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych. Potem zapisywały się już też w sterowniku. :)
Mój szerszeń, powoli się robi. ;)

http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=60460

Ślesin 2016 - III miejsce - Turniej Tenisa Stołowego
a
apacen
Newbie
Newbie

Dzięki za odpowiedzi.
Jaki Vag comandor polecacie,żeby działał,żeby była możliwość sprawdzenia przebiegu w sterowniku silnika benzynowego.
Nawiasem mówiąc to gdzieś na forum przeczytałem że Polo 1,2l 2003r nie ma zapisanego przebiegu w sterowniku silnika.
P
Polo_24
Początkujący
Początkujący

Post autor: Polo_24 »

[quote="tomcho666"]Tak jak kolega wyżej. Przebiegi tylko w liczniku były zapisywane w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych. Potem zapisywały się już też w sterowniku. :)[/quote]
A "spece" od cofania liczników, gdzie "korygują" w liczniku i sterowniku?, czy tylko liczniku. Gdzieś czytałem, że VCDS-em nie da się zmieniać w sterowniku.
Dziękuję i pozdrawiam.
a
apacen
Newbie
Newbie

Jesli to Disel to przebieg jest zapisany w liczniku jak i w sterowniku silnika.
W benzynie tylko w liczniku.Spawdzic można ile godzin przeleciał,a tego nie cofnie.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

[quote="apacen"]Jesli to Disel to przebieg jest zapisany w liczniku jak i w sterowniku silnika.
W benzynie tylko w liczniku.Spawdzic można ile godzin przeleciał,a tego nie cofnie.[/quote]

Tak żyj w tym przekonaniu. Trochę więcej roboty tylko. Jak każdy EEPROM można przeprogramować a jak w drogich/nowych naprawdę się nie da (bo tak naprawę to nie wiadomo jeszcze jak) to kupuje się w serwisie ASO nowy licznik i/lub ECU i znajomy z serwisu wpisują stan licznika jaki klient sobie życzy. Zostają tylko dane z serwisu (ciężki dostęp i też można pokombinować) oraz najpewniejsze CEPIK i jego odpowiedniki w innych krajach.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Dla tych co nie lubią Science Fiction jeśli chodzi o przebiegi, to powiem tyle:
Mój samochód ma 6 lat i przebieg realny 261000 km, dodam, że krajowy z salonu i jestem drugim właścicielem.
Tyle na temat przebiegu samochodów krajowych.
Co do przebiegu samochodów sprowadzanych to każdy sobie doda jakieś 100 000 lub 200 000 km do tego co ma na liczniku...
Warto nie wierzyć na szkiełko i oko. :assasin:

Co do pytania to polecam sprawdzić kompresję i przyjrzeć się dosłownie wszystkiemu w komorze silnika i na zewnątrz, oraz wszystkie szczeliny połączenia, oznaczenia szyb, śruby (czy są ślady demontażu), obadać podwozie czy wszystko proste, sprawdzić grubość powłoki lakierowej i skonfrontować wszystko z tym, co mówi sprzedawca :good:

Teraz trochę na śmiesznie, jak motto Głównego Urzędu Statystycznego:
http://stat.gov.pl/
"Statystycznie pies i jego właściciel mają po trzy nogi"
Polo 1,2l 2003r policzmy sobie lata = 13
Opcja emerycka, czyli do kościoła i z powrotem 13 x 10.000 = 130 000 km
Opcja powszechna, używam na miejscu, nie wyjeżdżam często = 13 x 13.000 = 169 000 km
Opcja książkowa robię tyle co do wymiany oleju= 13 x 15 000 = 195 000 km
Opcja podwyższona, rodzinę mam daleko i często odwiedzam = 13 x 20 000 = 260 000 km
Opcja floty czyli samochód służbowy na województwo rocznie do 30 tyś = 13 x 30 000 = 390 000 km
Opcja floty teren POLSKA rocznie do 50 tyś= 13 x 50 000 = 690 000 km

Jeśli samochód sprowadzony został z np. Niemiec, to tam robi się większe przebiegi, są do tego warunki autostrady itp. to też trzeba brać pod uwagę.
Także, wejdźcie sobie na allegro tudzież otomoto i sprawdźcie jak oszukują na tych przebiegach co niektórzy. :szefu:
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”