Tydzień temu kupiłem swoją wymarzoną polówkę 1.9 tdi 2004r 338000 przebiegu (przynajmniej nie kręcony

Problem polega na tym, że autko mi się nie dogrzewa (trasa 13km, trochę miasta i trochę szybsza trasa po dojechaniu do celu ma jakieś 80stopni).
Czasami jak mu się uda zagrzać to stojąc w korku temperatura znowu spada zamiast trzymać się na tych 90.
Co do spalania w trybie mieszanym wychodzi jakoś 6.5 - 7 litra. Chyba trochę za dużo jak na to autko. Ale wydaje mi się, że może to być spowodowane nie dogrzewaniem się.
Na jałowym pokazuje (sam silnik 0.5l/h, +światła i radio 0.7l/h, +klima 0.9l/h.
Dodam jeszcze, że po kilku kilometrach leci już ciepłe powietrze z nawiewów a wskazówka dalej jest na 0.
Do wymiany będzie termostat czy czujnik temperatury ?
Oprócz tego mam do wymianu dwumas (jak to mechanik powiedział "w niedługim czasie" ale jakieś kilka tysięcy powinienem jeszcze zrobić). Ale zauważyłem, że na jedynce jak chce zmienić bieg przy 1500 obrotów (bo jeszcze zimny silnik), czuć lekkie szarpnięciu przy wciśnięciu sprzęgła. Jak zrobię to energicznie przyśpieszając i zmiana przy 2000 to już nic nie ma. Występuje to tylko przy zmianie z 1 na 2 bieg. Czy to może być też spowodowane dwumasą ?
Niestety nie dorobiłem się jeszcze kabla więc nie mam jak podesłać logów czy cokolwiek sprawdzić. Jak ktoś jest chętny pomóc i podpiąć polówkę pod swojego VAGa to stawiam flaszkę

Jestem z Gliwic